Polija un Ungārija iestājušās pret "dzimšu līdztiesības" pieminēšanas ES līderu deklarācijā (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis, Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns
Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis, Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns Foto: REUTERS/Francois Lenoir/Pool/File Photo

Polijas un Ungārijas ietekmē no neformālās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu un valdību vadītāju sanāksmes deklarācijas projekta izņemta frāze "dzimšu līdztiesība", liecina ziņu aģentūras "Reuters" rīcībā nonākušais dokuments.

Polijas valdošā nacionālkonservatīvā partija "Likums un taisnīgums" (PiS) un Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns iestājas par konservatīvām sociālam vērtībām savās valstī un vairākkārt nonākuši konfliktā ar citām rietumvalstīm jautājumos, kas saistīti ar sieviešu, geju un imigrantu tiesībām.

Polija un Ungārija iebilda pret "dzimšu līdztiesības" pieminēšanu deklarācijas projektā, kas sagatavots apspriešanai ES valstu līderiem sanāksmē Portugālē šodien un rīt.

Sākotnējā dokumentā bija teikts, ka ES veicinās dzimšu (gender) līdztiesību, bet pēc izmaiņu izdarīšanas tekstā, kas nonācis ziņu aģentūras "Reuters" rīcībā, šī frāze vairs nav atrodama. Tās vietā lasāms, ka ES pastiprinās centienus cīnīties pret diskrimināciju un aktīvi strādās pie līdztiesības veicināšanas.

Termins "dzimte" tiek lietots, lai dzimumu atšķirības aprakstītu kā tā dēvēto sociālo konstruktu, pretstatā terminam "dzimums", ar kuru apraksta bioloģiskās atšķirības.

ES diplomāti vēta, ka šīs izmaiņas panākušas Varšava un Budapešta.

Komentējot notikušo, kāda poļu amatpersona "Reuters" sacīja, ka Polija vienmēr uzsver, cik tai svarīga ir juridiskā skaidrība.

"Eiropas Savienības līgums ļoti skaidri atsaucas nevis uz dzimšu līdztiesību, bet gan uz sieviešu un vīriešu līdztiesību," norādīja amatpersona.

Ungārijas misija ES šajā jautājumā "Reuters" komentārus nesniedza.

Eiropadomē Porto ES līderi diskutēs par aktuālo situāciju Covid-19 pandēmijas apkarošanā, ārpolitikas jautājumiem, kā arī par ES sociālās politikas jautājumiem.

"Mūsu ticība vienotībai un solidaritātei nozīmē arī vienlīdzīgu iespēju nodrošināšanu visiem, lai neviens netiek atstāts malā," teikts "Reuters" rīcībā nonākušā dokumentā.

"Prioritāte būs pāreja no darbavietu aizsargāšanas uz radīšanu un darba kvalitātes uzlabošana," norādīts deklarācijas projektā.

24 līderi Eiropadomē piedalīsies klātienē, bet pārējie attālināti.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu