Apakškomisija noraida rosinājumu likumā precīzāk minēt naida noziegumus, kas vērsti pret seksuālo orientāciju (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: ozgur_oral/Shutterstock

Saeimas Krimināltiesību politikas apakškomisijas vairākums šodien noraidīja priekšlikumus likumā precīzāk jeb tieši minēt naida noziegumus, kas vērsti pret seksuālo orientāciju.

Tika noraidīts arī deputāta Andreja Judina (JV) priekšlikums, ka paredzēja pret seksuālo orientāciju vērsta nozieguma noteikšanu par atbildību pastiprinošu apstākli. Par šo priekšlikumu vēl varētu būt jābalso Juridiskajai komisijai un Saeimai.

Komisijas vairākums noraidīja arī Tieslietu ministrijas (TM) rosinājumu kā pastiprinošu apstākli noteikt sociālo naidu, kas tika piedāvāts kā plašāks formulējums.

Parlamentāriete Vita Anda Tērauda (AP) pauda, ka atbalsta Judina priekšlikumu un norādīja, ka Saeima ir nodevusi izskatīšanai komisijās “Attīstībai/Par!” virzītus līdzīgus grozījumus Krimināllikumā. Deputāte akcentēja, ka ir svarīgi, ka spējam nosaukt vārdā noziegumus, lai tos vieglāk atpazītu un apkarotu.

Savukārt deputāts Juris Rancāns (JKP) uzsvēra, ka ir pret piedāvātajiem grozījumiem un norādīja, ka pēdējā laikā šajā jautājumā esot vērojama histērija un aicināja neiebraukt auzās un uzsvēra, ka politiku nevar veidot uz avīžu virsrakstu pamata.

Politiķis ieskatā neesot faktoloģiskās bāzes tai propagandai, ka būtu milzīga homofobija. Tieši neminot Tukumā notikušo, politiķis norādīja, ka pēc tā tika uzzīmēta versija, kas ir noticis un uz virsrakstu pamata notika baznīcas un konservatīvo nosodīšana. Šajā kontekstā Rancāns profesionālo propagandistu rakstos saskata naida kurināšanu.

Savukārt Tērauda vērsa uzmanību, ka valstiskā līmenī netiek atbilstoši apkopoti dati par uz neiecietības pret seksuālo orientāciju pamata veiktām darbībām, taču nevalstisko organizāciju prezentētā informācija liecina, ka problēmas ir.

Apakškomisija šodien skatīja arī citus saistītos priekšlikumus, kas arī neguva deputātu vairākuma atbalstu. Judins bija arī rosinājis no likuma izslēgt pašlaik noteikto, ka par naidu vērstai darbībai jābūt saistītai ar būtisku kaitējumu. Gan Judins, gan TM rosināja attiecīgajā normā precīzāk noteikt naida iemeslus, tajā skaitā vēršanos pret seksuālo orientāciju.

Lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un viņu draugu apvienības "Mozaīka" valdes loceklis Kaspars Zālītis aicināja atbalstīt šos priekšlikumus, jo tas atvieglotu izmeklēšanu. Zālītis atsaucās uz komisijai iesniegto informāciju, ka ir policijas darbinieki, kuri nespēj pilnībā izprast likumā pašlaik lietotos jēdzienus, tāpēc precīzākas normas minēšana ļautu policijai kvalitatīvi turpināt savu darbu attiecīgajos gadījumos.

“Mozaīkas” pārstāvis vērsa uzmanību, ka citā Krimināllikuma normā, kas regulē sodu pievērošanu par nesaticības izraisīšanu, nav minēts būtisks kaitējums, taču tiesībsargājošās iestādes attiecīgo normu kvalitatīvi piemēro.

Kā ziņots, grozījumi likumā sākotnēji tika rosināja saistībā ar traģisko notikumu Tukumā, kur saistībā ar vīrieša bojāeju sākotnēji bija bažas, vai tā nav saistīta ar kādiem homofobiskiem motīviem. Taču Valsts policijā aģentūrai LETA norādīja, ka patlaban izmeklēšanā gūto pierādījumu kopums nedod pamatu uzskatīt, ka noticis homofobisks noziedzīgs nodarījums. Tukumā degušā un vēlāk mirušā Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbinieka lietu pašlaik izmeklē kā novešanu līdz pašnāvībai.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu