Kāpēc viņa nevelk kleitu? Kādas ir dzimuma disforijas pazīmes? (2)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Aktrise Andželina Džolija ar četriem saviem bērniem. Abas meitas - Viviāna un Šilova dod priekšroku visam zēniskajam - viņas nekad nav redzētas kleitās vai ar bantēm matos.
Aktrise Andželina Džolija ar četriem saviem bērniem. Abas meitas - Viviāna un Šilova dod priekšroku visam zēniskajam - viņas nekad nav redzētas kleitās vai ar bantēm matos. Foto: Reuters/AFP/AP/EPA/Reuters/Scanpix

Kādas ir dzimuma disforijas pazīmes? Kā pamanīt dzimuma disforiju? Uz šo jautājumu trešajā raidieraksta “K punkts” epizodē atbild bērnu psihiatrs Ņikita Bezborodovs.

Foto: Ekrānuzņēmums

Psihiatrs Ņikita Bezborodovs norāda, ka par dzimuma disforiju var liecināt ārējās pazīmes:

“Piemēram, meitene kategoriski atsakās no jebkura apģērba kas kaut kādā veidā ir meitenīgs, nēsā tikai platas drēbes un slēpj sekundārās dzimuma pazīmes”.

Tomēr ārsts piebilst, ka tas ne vienmēr liecina par dzimuma identitātes traucējumiem.

“Līdz pat 60% jauniešiem ar dzimuma disforiju ir izteikta depresija, arī trauksme. Tātad tas, ko var pamanīt, ir arī depresijas pazīmes: nomāktība, pazemināts garastāvoklis, enerģijas un spēka trūkums.

Jautājums par dzimuma identitāti bieži velk līdzi kaunu un ļoti daudz smagu jūtu. Tas neizbēgami ietekmē garastāvokli,” norāda bērnu psihiatrs.

Bērnu psihiatrs Ņikita Bezborodovs uzskata, ka sabiedrībā ir izveidojušies virkne dzimtes stereotipi par to, ka puiši nedrīkst vilkt kleitas, viņiem jāvalkā zils apģērbs un jāspēlējas ar mašīnām, nevis lellēm. Stereotipi nosaka arī to, ar kāda dzimuma pārstāvjiem jādraudzējas, jo pirmspubertātes vecumā bērni draugus biežāk izvēlas starp sava dzimuma pārstāvjiem. “Tomēr vienam no desmit puišiem un aptuveni vienai no piecām meitenēm uzvedība neatbilst šiem pieņēmumiem,” norāda ārsts.

Šīs meitenes tiek uzskatītas par puiciskām – viņām nepatīk lelles, bet patīk mašīnas. Tomēr, kā norāda psihiatrs, tas vēl neliecina par kādām izmaiņām.

“Visbiežāk šie bērni izaug un kļūst par heteroseksuāli orientētiem cisdzimuma pārstāvjiem,” secina Ņikita Bezborodovs. Šiem cilvēkiem dzimtes identitāte saskan ar viņu bioloģisko dzimumu, kuru parasti nosaka bērna piedzimšanas brīdī. Turpretim transpersona ir cilvēks, kura dzimtes identitāte nesaskan ar bioloģisko dzimumu.

Vairāk par bērnu un jauniešu dzimtes identitāti un seksualitāti skaties un klausies raidieraksta “K punkts” intervijā ar bērnu psihiatru Ņikitu Bezborodovu Youtube, Spotify un Apple Podcasts. “K punkts” ir RSU studentu medija “Skaļāk” raidieraksts par cilvēka seksualitāti.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu