Tiesa skatīs krimināllietu pret publicistu Lapsu par neslavas celšanu advokātam Vonsovičam (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lato Lapsa
Lato Lapsa Foto: Evija Trifanova/LETA

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa šodien plkst.13 plāno skatīt krimināllietu pret publicistu Lato Lapsu par neslavas celšanu advokātam Romualdam Vonsovičam.

Prokuratūrā apstiprināja, ka prokurors Kaspars Andruškins Lapsam cēlis apsūdzību pēc diviem Krimināllikuma pantiem - par vajāšanu un neslavas celšanu.

Tas nozīmē, ka Lapsa apsūdzēts par apzināti nepatiesu, otru personu apkaunojošu izdomājumu tīšu izplatīšanu iespiestā un citādā veidā pavairotā sacerējumā masu saziņas līdzeklī. Tāpat Lapsa apsūdzēts par vairākkārtēju un ilgstošu citu personu izsekošanu un nevēlamu saziņu ar šīm personām, ja tām ir bijis pamats baidīties par savu vai savu tuvinieku drošību.

Detalizētāku apsūdzību prokuratūrā neatklāja, vien norādīja, ka piektdien paredzētā tiesas sēde ir atklāta.

Tiesas kalendārs liecina, ka lietā apsūdzēta arī Kristīne Bormane (Jančevska). Viņa bijusi līdzautore dažādām Lapsas publikācijām un grāmatām.

Lapsa ir 2019.gada novembrī izdotas, Vonsovičam veltītas grāmatas "Kolaborants" autors. Viņš apsūdzēts par to, ka gan grāmatā, gan ar to saistītās publikācijās cēlis Vonsovičam neslavu, kā arī organizējis īpaši aplīmētas automašīnas novietošanu pie viņa mājas un darbavietas.

Saskaņā ar apsūdzību, kas publiskota Lapsas portālā "pietiek.com", grāmatā viņš apgalvojis, ka Vonsovičs ir "padomju varas kolaborants", apzinoties, ka šie apgalvojumi ir apkaunojoši un neatbilst īstenībai.

Lapsa apsūdzēts par to, ka minētajā portālā publicējis ne mazāk kā 24 rakstus, kuros apgalvoja, ka Vonsovičs ir "kolaborants", "padomju okupācijas varas palīgs un līdzskrējējs", "padomju kolaborants", "uzticamais padomju varas kolaborants" un "viens no kolaborantu sugas".

Līdzīgus apzīmējumus viņš izmantojis arī 2019.gada novembrī intervijā "Neatkarīgajai Rīta Avīzei", kā arī 2019.gada oktobrī nosūtītā elektroniskā pasta vēstule advokātiem un advokātu palīgiem.

Līdzīga satura apgalvojumi publicēti arī interneta lapās "www.vonsovics.com" un "www.kolaborants.com", kur Vonsovičs saukts, piemēram, par "uzcītīgu padomju varas izpalīgu un līdzskrējēju". Kā norādīts apsūdzībā, šos interneta domēnus iegādājās un reģistrēja Lapsa - personīgu motīvu vadīts un nolūkā tīši celt neslavu Vonsovičam.

Tāpat Lapsa saskaņā ar apsūdzību, lai celtu Vonsovičam neslavu, organizējis mikroautobusa iegādi un pasūtījis tā aplīmēšanu ar advokāta sejas attēla fragmentu un uzrakstu "Kolaborants. Pietiek.com jaunā grāmata". Lapsa esot noorganizējis, ka 2019.gada nogalē šī automašīna vairākkārtēji, mērķtiecīgi un ilgstoši novietota pie Vonsoviča darba vietas, dzīvesvietas, pie vairākām tiesu ēkām un Latvijas Televīzijas ēkas.

Lapsa apsūdzību neatzīst un aģentūrai LETA pauda viedokli, ka tā ir muļķīga un absurda. Lapsa apsūdzību uzskata par politisku, ekonomisku vai kriminālu pasūtījumu, jo, pēc viņa teiktā, prokurors tiesā grib pierādīt, ka bijušais padomju tautas tiesnesis un bijušais PSKP biedrs Vonsovičs nav bijis padomju okupācijas varas kolaborants.

Lapsa uzskata, ka Vonsovičs ir kolaborants, un apgalvo, ka šādu viedokli viņš izsaka "uz grāmatā "Kolaborants" publicēto faktu pamata". Lapsa norādīja, ka grāmata sastāv no arhīva dokumentiem - Vonsoviča taisītiem spriedumiem "spekulantiem", "parazītiska dzīves veida piekopējiem", kostīmu pārdevējiem, LPSR karoga apgānītājiem un tamlīdzīgi.

Attiecībā uz mikroautobusu Lapsa skaidroja, ka ar grāmatas reklāmu aplīmētais busiņš ticis novietots ļoti daudzās Rīgas vietās, galvenokārt centrā.

Vonsovičs pirms piektdien paredzētās tiesas sēdes pa telefonu aģentūrai LETA komentāru nevēlējās sniegt.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu