Kariņš redz iespēju ministru proporciju maiņai, ja visi koalīcijas partneri tai piekristu (11)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš, valsts prezidents Egils Levits
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš, valsts prezidents Egils Levits Foto: GINTS IVUSKANS / AFP

Ministru prezidents Krišjāni Kariņš (JV) redz iespēju lielākai vai mazākai ministru proporciju maiņai, ja visi koalīcijas partneri tai piekrīt, šodien preses konferencē pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Egilu Levitu pauda Kariņš.

Kariņš norādīja, ka šis jautājums ir aktualizējies, jo Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK ir skaidri pateikusi, ka vēlas veikt ministru proporciju maiņu jeb pārdali.

Premjers norādīja, ka individuālās sarunās viņš no katra koalīcijas partnera ir saņēmis apliecinājumu, ka visi partneri vēlas turpināt darbu koalīcijā un turas pie koalīcijas līguma.

Kariņš uzsvēra, ka ir nepieciešams vienoties, kurš būs jaunais ekonomikas ministrs.

Ministru prezidents arī pēc atkārtota jautājuma neizteica komentārus saistībā ar "KPV LV" izvirzīto ekonomikas ministra amata kandidātu Pēteri Šmidri.

Kā ziņots, "KPV LV" šodien ir izvirzījusi savu ekonomikas ministra amata kandidātu bezpartejisko uzņēmēju Šmidri, aģentūru LETA informēja "KPV LV" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Māris Možvillo.

Pēc tam, kad "KPV LV" Saeimas frakcija izlēma atsaukt Jāni Vitenbergu (NA) no ekonomikas ministra amata, Kariņš izpildīja solījumu par Vitenberga demisijas pieprasīšanu, lai tiktu ievērots koalīcijas līgums.

Tikmēr Nacionālā apvienība, uz kuru Vitenbergs pārgājis no "KPV LV", rosinās Kariņu un koalīcijas partnerus vienoties par izmaiņām koalīcijas līgumā, kā arī nodot Ekonomikas ministriju (EM) tās pārraudzībā, izriet no NA līdera Raivja Dzintara paustā. Ja tas tiktu akceptēts, Vitenbergam varētu pavērties iespēja atkārtoti ieņemt ekonomikas ministra amatu.

Kā ziņots, Kariņš norādījis, ka koalīcijā ir atbalsts valdības darba turpināšanai, bet vēl ir jāvienojas par "sadarbības organizēšanu".

Valsts prezidents rosina koalīcijas partneriem parakstīt memorandu par plānotajiem darbiem

Nepieciešams jauns koalīcijas partneru memorands par to, kas atlikušajā laikā līdz Saeimas vēlēšanām būtu vēl darāms, šādu viedokli pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) žurnālistiem pauda Valsts prezidents Egils Levits.

Pēc viņa paustā, tas nepieciešams, lai atlikušais gads līdz vēlēšanām nepaietu tukšā un tiktu pabeigtas iesāktās reformas un paveikti citi darbi. Levita ieskatā, memorandā vajadzētu iekļaut "desmit, divpadsmit konkrētus punktus", kas domāti neilgam laikam, lai parādītu to, ko šī valdība patiešām vēlas izdarīt. Valsts prezidents arīdzan uzsvēra, ka tas ir visas valsts interesēs, lai iesāktie darbi turpinātos un tiktu izdarīts tas, kas līdz šim nav paveikts.

Levits uzsvēra, ka Kariņa valdība ir nokalpojusi aptuveni divas trešdaļas no sava mandāta laika un šajā laikā ir bijusi gan Covid-19 krīze, gan arī vienlaicīgi veiktas svarīgas reformas, piemēram, administratīvi teritoriālā reforma, izglītības reforma, kas turpinās, ostu reforma, kas liecina par to, ka ir padarīts liels darbs.

"Ir atlicis nedaudz vairāk par gadu līdz nākamām Saeimas vēlēšanas. Šajā laikā viena no piecām koalīcijas partijām ir krietni zaudējusi savu ietekmi parlamentā un tas rada jautājumu par to, vai nebūtu nepieciešama zināma izlīdzināšana Ministru kabinetā. Jautājums ir dienas kārtībā. Gribētu uzsvērt, ka visi koalīcijas partneri ir izteikuši vēlmi turpināt darbu kopā koalīcijā," uzsvēra Valsts prezidents.

Runājot par "KPV LV", Levits atzīmēja, ka valdības veidošanas sākumā šī partija bija ar trīs reizes lielāku pārstāvniecību Saeimā nekā patlaban, tādēļ diezgan loģisks ir jautājums par to, ka Ministru kabinetā proporcionalitāte starp koalīcijas partneriem ir jāpielīdzina un jāizlīdzina atbilstoši jaunajai situācijai. Savukārt, skaidrojot savu ierosinājumu par koalīcijas partneru memorandu, Valsts prezidents norādīja, ka nepieciešams "politiskās atjaunošanas memorands", nevis jauns koalīcijas līgums, kurā "vismaz četri stabili koalīcijas partneri" vienojas par to, kas tiks paveikts līdz nākamajām vēlēšanām.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu