Uz Covid-19 parlamentārās izmeklēšanas sēdi aicinās Henkuzenu un Umbraško-Mūrmani (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Svens Henkuzens, Daina Mūrmane-Umbraško
Svens Henkuzens, Daina Mūrmane-Umbraško Foto: Edijs Pālens, Evija Trifanova/LETA

Parlamentārās izmeklēšanas komisija, kas izveidota, lai vērtētu Covid-19 pandēmijas laikā valdības pieļautās iespējamās kļūdas, vienojusies uz komisijas sēdi iztaujāšanai aicināt bijušo Veselības ministrijas valsts sekretāri Dainu Mūrmani-Umbraško un Zāļu valsts aģentūras (ZVA) direktoru Svenu Henkuzenu.

 

Kā aģentūrai LETA sacīja Covid-19 parlamentārās izmeklēšanas komisijas priekšsēdētājs, Saeimas deputāts Rihards Kozlovskis (JV) pēc opozīcijas deputātu ierosinājuma uz sēdi 21.maijā nolemts aicināt Mūrmani-Umbraško un Henkuzenu.

Paredzēts, ka pirms tam deputāti iesūtītu vismaz daļu no gaidāmajiem jautājumiem, kurus varētu nosūtīt arī Mūrmanei-Umbraško un Henkuzenam, lai komisijas sēdē būtu iespējams saņemt kvalitatīvākas atbildes, pieļāva Kozlovskis.

Parlamentārās komisijas diskusijās izkristalizējušies divi lieli pētāmo jautājumu bloki - veiktie iepirkumi un krīzes pārvarēšanas vadība, tajā skaitā noteikto ierobežojumu kontekstā. Komisija arī nolēmusi lūgt ģenerālprokuroru Juri Stukānu darbam komisijā nozīmēt prokuroru.

Līdz galam vēl nav izlemts, kurās no komisijas sēdēm prokuroram jāpiedalās, bet komisijas vadītājs pieļauj, ka loģiskāk būtu, ka prokurors piedalītos tajās komisijas sanāksmēs, kur tiks spriests par veiktajiem iepirkumiem. Savukārt attiecībā uz krīzes pārvaldības organizēšanu nav vēl izlemts, vai arī šo jautājumu sēdēs uzreiz būtu nepieciešama prokurora dalība.

Kozlovskis arī pauda, ka ir svarīgi sākumā no atbildīgajām iestādēm izprasīt pieejamo informāciju, piemēram, arī par veselības nozarē veiktajām dienesta pārbaudēm un disciplinārlietām.

Jau vēstīts, ka veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) ierosināja disciplinārlietu pret Henkuzenu par iespējamu amata pienākumu nepildīšanu, nolaidīgu vai nekvalitatīvu pildīšanu, ja tā dēļ nodarīts valsts interesēm būtisks kaitējums.

Disciplinārlieta tika ierosināta, jo Henkuzens 2020.gada 22.decembra Ministru kabineta sēdē sniedza neprecīzu informāciju par Latvijai pieejamo "Pfizer/Biontech" vakcīnas papilddevu skaitu. Šīs rīcības rezultātā valdība uzdeva Veselības ministrijai organizēt līdz 100 000 papildu vakcīnas devu iegādi no "Pfizer/BioNTech", nevis 420 707 vakcīnas devu iegādi.

Pēc disciplinārlietas izskatīšanas Henkuzens tiks pazemināts Veselības inspekcijas vadītāja vietnieka veselības aprūpē amatā, taču šī disciplinārsoda izpildi plānots sākt no dienas, kad viņš atgriezīsies no bērna kopšanas atvaļinājuma.

Henkuzens aģentūrai LETA rakstiskā atbildē gan norādījis, ka viņš konceptuāli nepiekrīt disciplinārsodam un aizstāvēšot savas tiesības "tālākās instancēs".

Kā ziņots, pēc konstatētajām problēmām pērn veiktajos vakcīnu pret Covid-19 iepirkumos uz amatu Veselības inspekcijas vadībā bija iecerēts aizrotēt Mūrmani-Umbraško, taču viņa tam nepiekrita un iesniedza atlūgumu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu