Republikāņu kongresmene Čeinija: 6.janvāra Kapitolija nemieri var atkārtoties (1)

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV kongresmene Liza Čeinija
ASV kongresmene Liza Čeinija Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite

ASV kongresmene Liza Čeinija, kas nule kā zaudējusi Pārstāvju palātas republikāņu partijas frakcijas priekšsēdētāja amatu, kritizējusi republikāņu kolēģus par to, ka viņi cenšas mazināt 6.janvāra Kapitolija nemieru svarīgumu un iecietīgi izturas pret eksprezidenta Donalda Trampa meliem par 2020.gada vēlēšanu nozagšanu, brīdinot, ka viņi ir līdzvainīgi demokrātijas graušanā un ka tādi uzbrukumi var atkārtoties.

"Es uzskatu, ka tas ir bīstami," sacīja Čeinija. "Es uzskatu, ka mums ir jāatzīst, cik strauji situācija var pāraugt haosā. Mums ir jāatzīst, ko tas valstij nozīmē, ka ir bijušais prezidents, kas nav atzinis zaudējumu un kas turpina apgalvot, ka mūsu vēlēšanu sistēma nespēj funkcionēt, nespēj pildīt tautas gribu," sacīja Čeinija televīzijas intervijā.

"Mēs esam pieredzējuši ne tikai viņa uzbrukuma provokācijas, bet viņa atteikšanos nosūtīt palīdzību, kad tā bija nepieciešama, viņa atteikšanos nekavējoties teikt "apstājieties"," viņa piebilda.

Citā intervijā vaicāta, vai viņa uzskata, ka Kongresa republikāņu līderi Kevins Makartijs un Elīza Stefanika ir vainojami Trampa nekritiskā atbalstīšanā, Čeinija atbildēja apstiprinoši.

"Es to nevēlos darīt. Mums visiem ir pienākums pret to iestāties," sacīja Čeinija.

Stefanika piektdien tika ievēlēta Pārstāvju palātas republikāņu frakcijas priekšsēdētāja amatā.

Intervijā svētdien viņa sacīja, ka republikāņi tagad ir vienoti savā mērķī sakaut demokrātus, un Trampam būs svarīga loma partijas nākotnes panākumos.

"Viņš ir Republikāņu partijas līderis," sacīja Stefanika.

"Vēlētāji nosaka to, kas ir Republikāņu partijas līderis. Viņi turpina raudzīties uz prezidentu Trampu pēc viņa vīzijas."

Čeinija svētdien arī kritizēja Kongresa kolēģus republikāņus, kas vēl pagājušajā nedēļā par iebrukumu Kapitolija ēkā bija sacījuši, ka tas bijis kas līdzīgs "normālam tūristu apmeklējumam".

"Pieņēmums, ka tas kaut kādā ziņā bija tūristu pasākums, ir apkaunojošs un nicināms," sacīja Čeinija. "Un ziniet, es nepiedalīšos centienos attaisnot to, kas notika 6.janvārī, nevienam nevajadzētu būt daļai no šiem centieniem. Un cilvēki ir jāsauc pie atbildības."

Izsakoties par nākotni, Čeinija kategoriski nenoraidīja iespēju, ka varētu kandidēt uz prezidenta amatu 2024.gadā.

"Šobrīd Republikāņu partijas vairākums nav tur, kur esmu es," viņa atzina.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu