Republikāņi atceļ no frakcijas priekšsēdētājas amata Trampa kritiķi Čeiniju

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

ASV Pārstāvju palātā esošie republikāņi trešdien nobalsojuši par Donalda Trampa kritiķes Lizas Čeinijas atcelšanu no frakcijas priekšsēdētājas amata.

Pēc balsojuma, kas notika aiz slēgtām durvīm, Čeinija paziņoja, ka darīšot visu, lai Tramps "nekad vairs nenonāktu pat tuvumā ovālajam kabinetam".

"Mums jāiet tālāk, pamatojoties uz patiesību. Mēs nevaram vienlaicīgi ticēt gan lieliem meliem, gan konstitūcijai," uzsvēra bijušā viceprezidenta Dika Čeinija meita, kas atteikusies piekrist Trampa apgalvojumiem, ka 2020.gada vēlēšanās demokrāti uzvarējuši, izmantojot krāpšanos.

Republikāņi norāda, ka Čeinija atcelta no trešā svarīgākā frakcijas amata partijas vienotības vārdā, jo viņas uzbrukumi Trampam tikai vairojot šķelšanos republikāņu rindās.

Tikmēr Tramps pēc balsojuma trešdienas rītā izplatītajā paziņojumā paudis viedokli, ka Čeinija esot "spīva un briesmīga cilvēciska būtne".

Viņš piebildis, ka Čeinija neesot neko labu devusi nedz politikai, nedz valstij un ka viņa vienmēr pieslejas demokrātiem vai tas attiektos uz robežu, vai uz gāzesvadiem, vai uz inflāciju un ekonomikas graušanu.

Pagaidām vienīgā kandidāte, kas izvirzīta uz frakcijas priekšsēža amatu, ir Elīza Stefanika, kas no mērenas republikānes pārtapusi karstā Trampa atbalstītājā.

Taču balsojuma datums par jauno frakcijas priekšsēdi pagaidām nav noteikts, jo daļa republikāņu bažījas, ka Stefanika neesot pietiekami konservatīva.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu