"Origo" atzīts par ilgtspējīgāko tirdzniecības centru Baltijas valstīs (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Tirdzniecības centrs “Origo” ieguvis pasaulē vadošās ēku ilgtspējas novērtēšanas metodes BREEAM sertifikātu ar augstāko noslēdzošo vērtējumu starp visiem tirdzniecības centriem Baltijas valstīs. “Origo” projektā uzsvars likts uz augstiem energoefektivitātes, ūdens izmantošanas un visām sabiedrības grupām pieejamiem risinājumiem, kā arī citu ilgtspējas standartu ievērošanu.

Kā vēsta "Origo" apsaimniekotājs "Linstow Baltic", apmeklētāju ērtībām t/c “Origo” ieviests dzeramā ūdens uzpildes stends, pirmās medicīniskās palīdzības telpa, tas ir ērti pieejams cilvēkiem ar kustību traucējumiem un īpaši aprīkoti lifti, ēka ir pielāgota arī cilvēkiem ar redzes traucējumiem ‒ liftos un uz evakuācijas kāpņu margām ir norādes Braila rakstā.

“Origo” ir viens no pirmajiem tirdzniecības centriem Baltijā, kas ieviesis ēkā taktilās vadulas, kas ļauj ērti pārvietoties apmeklētājiem ar redzes traucējumiem. Vienlaikus ēkā ir padomāts arī par ģimenēm un bērniem – ierīkota interaktīva rotaļu siena, bērnu un vecāku telpa, kā arī ir īpašas autostāvvietas ģimenēm un citas ērtības.

Tirdzniecības centrs un tam pieguļošā infrastruktūra ir veidota tā, lai tas būtu vienlīdz ērti pieejams gan ar automašīnām un velosipēdiem, gan ar sabiedrisko transportu, gan ar kājām un apmeklētājiem ar bērnu ratiņiem, gan cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Pazemes autostāvvietā pieejamas vairākas bezmaksas uzlādes stacijas elektroautomobiļiem, kā arī speciāli marķētas vietas automašīnām, ar kurām atbrauc vai aizbrauc 2 un vairāk cilvēki.

“Origo” jaunās ēkas būvniecībā izmantoti ilgtspējīgi būvmateriāli, īpaši domāts par energoefektivitāti, atbildīgu ūdens resursu izmantošanu, gaismas piesārņojuma mazināšanu, saudzīgu tīrīšanas līdzekļu izmantošanu un atkritumu šķirošanu.

“Īstenojot jaunās “Origo” piebūves projektu, vēlējāmies kļūt par paraugu tirdzniecības centriem gan attiecībā uz ilgtspējīguma standartu piemērošanu, gan vides pieejamību, gan darbiniekiem un apmeklētājiem ērtas vides radīšanu. Nu jau gadu esam atvērti apmeklētājiem, pastāvīgi uzlabojot vides pieejamības apstākļus un ieviešot arvien jaunus risinājumus, kas ļauj mūsu centru saukt par drošu, videi draudzīgu un jebkuram piemērotu iepirkšanās vietu. Prieks, ka t/c “Origo” ir pirmais tirdzniecības centrs Baltijā, kas ieguvis BREEAM vērtējumu “Teicami” (t.i. >70%),” stāsta Andis Kublačovs, projekta attīstītāja “Linstow Baltic” projektu direktors.

Hedlijs Barets (Hadley Barrett), “Green Baltics/Oxford Sustainable” vadītājs: “Mums ir patiess prieks par sekmīgo sadarbību ar “Linstow Baltic”, īstenojot projektus ar rekordaugstu novērtējumu Latvijas un Baltijas līmenī. Mūsu komanda ir gandarīta, noslēdzot darbu pie šīs izcilās un ilgtspējīgās ēkas, kas izvietota teicamā Rīgas vietā un lieliski papildinās arī vērienīgo Rail Baltica projektu.”

Visaugstākie BREEAM novērtējuma rādītāji saņemti kategorijās:

· transports (100%);

· ūdens (100%);

· zemes izmantošana un ekoloģija (90%);

· atkritumi (86%)

· enerģija (79%).

BREEAM (British Research Establishment Environmental Assessement Method) ir starptautiski atzīta sistēma, kas ļauj novērtēt dažāda tipa ēkas - birojus, iepirkšanās centrus, daudzdzīvokļu ēkas u.c. - pēc dažādiem ilgtspējas kritērijiem. To var iegūt gan objektu projektēšanas stadijā, gan pēc to būvniecības pabeigšanas, kā arī ēkām, kas jau tiek izmantotas.

“Komandai projekta sasniegumi ir liels gandarījums. “Origo” bija ļoti apjomīgs un sarežģīts projekts – apjoms, finanses, novietojums Rīgas centrā, nepieciešamība adaptēt mūsdienu prasībām desmit gadus vecu arhitektūras projektu. Projektēšanas procesā izaicinājumi bija, piemēram, atbilstoša CO2 izmešu uzskaite, pierādījumi par materiālu transportēšanu atbilstoši sertifikācijas prasībām utt. Mērķis bija iegūt vismaz BREEAM līmeni “Very good”, tāpēc “Excellent” ir ļoti augsts novērtējums. Liels nopelns ir rezultatīvajai sadarbībai ar pasūtītāju, jo abām pusēm bija vienota izpratne, lai kopīgi iesaistoties mērķis tiktu sasniegts,” komentē SIA "Skonto Būve" būvniecības projektu vadītājs un "Origo" projekta vadītājs Jānis Kreicbergs.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu