Vēl nevirza izskatīšanai galīgajā lasījumā vienreizlietojamās plastmasas daļēju aizliegumu (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SmLyubov/Shutterstock

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti sēdē otrdien lēma vēl nevirzīt skatīšanai parlamentā otrajā un galīgajā lasījumā Plastmasu saturošu izstrādājumu likuma projektu, kas paredz vienreizlietojamās plastmasas daļēju aizliegumu.

Komisijas deputāti sēdē otrdien izskatīja visus 69 iesniegtos priekšlikumus, kas bija iesniegti likumprojekta virzībai galīgajam lasījumam Saeimā. Lai arī vairums no tiem tika atbalstīti, atsevišķiem deputātiem radās iebildumi par likumprojekta kvalitāti, jo lielākā daļa no priekšlikumiem bija Saeimas Juridiskā biroja iesniegti, aicinot precizēt vai izslēgt dažādus terminus. Par "juridisku brāķi" likumprojektu nodēvēja arī komisijas vadītājs Ralfs Nemiro (KPV LV).

Deputāts Krišjānis Feldmans (JKP) rosināja izskatīt iespēju likumprojektam noņemt steidzamības statusu, un šādu aicinājumu atbalstīja arī parlamentārietis Ivars Zariņš (S), tomēr Juridiskā biroja pārstāve lūdza to nedarīt. Viņa paskaidroja, ka Saeimas komisijas deputātiem ir iespējams otrdienas sēdē izskatīt visus priekšlikumus un vēl pirms šis jautājums tiek skatīts parlamentā 27.maijā, likumprojektā veikt, iespējams, vēl kādus precizējumus. Komisijas deputātiem balsojot, lēmums par likumprojekta vēl tālāku nevirzīšanu Saeimā tika atbalstīts.

Nemiro vairākkārt uzsvēra, ka nav iebildumu pret likumprojekta būtību, bet gan tieši pret tā kvalitāti.

Jau vēstīts, ka no šī gada 3.jūlija paredzēts aizliegt laist tirgū konkrētus plastmasas priekšmetus, kā arī noteikt pasākumus to patēriņa samazināšanai, kā arī citas prasības.

Aizliegumu paredzēts neattiecināt uz plastmasas precēm, ja tās būs ražotas medicīniskām ierīcēm. Izmaiņas neattieksies uz pārtikas iepakojumu žāvētai pārtikai, tostarp iepakojumu jēlai gaļai, kā arī primāro iepakojumu, kurā pārdod pārtiku vairāk nekā vienas porcijas daudzumā. Tāpat likumprojekta prasības neattieksies uz eksportu uz trešajām valstīm.

Iepriekš Nemiro vadītā komisija bija lūgusi šim likumprojektam noteikt steidzamības statusu, un Saeima likumprojektu konceptuāli lasījumā atbalstīja 22.aprīlī.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu