Bīstami un kuriozi: biežākie negadījumi, kas rodas, veicot vairākus darbus vienlaikus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pexels

Laikā, kad savu ikdienu lielākoties pavadām mājās, kopā ar darāmo darbu sarakstu, ir pieaudzis arī negadījumu skaits mājās. To starpā ir gan ikdienišķas ķibeles, gan nopietni un dzīvību apdraudoši negadījumi. "Mājokļa drošības mēnesī" "Gjensidige Latvija" ir apkopojusi biežākos, bīstamākos un kuriozākos negadījumus, ar kuriem sastapušies Latvijas iedzīvotāji, darot vairākas lietas vienlaikus.

Aprīlī, visa mēneša garumā, iedzīvotāji tika aicināti dalīties ar saviem pieredzes stāstiem radio un sociālajos tīklos par to negadījumiem mājās. Tostarp ar saviem negadījumiem dalījušās arī sabiedrībā zināmas personības, kā raidījumu vadītājs Armands Simsons, fitnesa trenere Zanda Zariņa-Rešetina, satura veidotāja Kristīne Beitika un profesionāls koučs Sandija Šteinberga. Viņi savos sociālajos tīklos atzinuši, ka ikdienā ļoti bieži dara vairākas lietas vienlaikus, tādēļ arī no negadījumiem izvairīties nav iespējams. Blogeri stāsta, kā nodedzinājuši katlus un piededzinājuši ēdienus, sabojājuši sadzīves tehniku un citas elektriskas ierīces, appludinājuši savu un kaimiņu mājokli un guvuši traumas, ikdienā paralēli mājas darbiem pildot arī darba un personīgos uzdevumus. Tika iesūtīts liels skaits visdažādāko negadījumu, kas apstiprinājuši, ka, darot vairākas lietas vienlaicīgi, mēs apdraudam ne tikai sevi, bet arī savu mājokli un pārējos tā iemītniekus.

Lielākais risks – ugunsdrošība

Kā liecina iesūtītie stāsti, uz uguns atstāta panna vai katliņš, piedegušas pusdienas, kas teju rezultējies ar ugunsgrēku, ir ikdienišķākie negadījumi, ar kuriem sastapušies lielākā daļa cilvēku. Taču daži gadījumi liek izbrīnīties un kārtīgi paanalizēt savas darbības. “Reiz novērsos no bērnu auklēšanas, lai izdarītu savas personīgās lietas, savukārt bērni tajā laikā nolēma tosterī cept zefīrus. Man atgriežoties piedūmotā virtuvē pie bērniem, pavērās skats uz liesmojošu tosteri un nodegušiem zefīriem bērniem rokās,” sociālajos tīklos atklāj kāda māmiņa.

Tāpat izplatīti negadījumi ir neizslēgta gāzes plīts, nenopūsta svece vai pie atklātas uguns atstāts viegli uzliesmojošs priekšmets. Kāda sieviete sociālajos tīklos atzīstas, ka reiz, cepot piparkūkas, gandrīz gadījies ugunsgrēks - draudiem pakļāvusi gan sevi, gan savu mājokli, kad kopā ar cepumiem cepeškrāsnī ielikusi arī virtuves cimdus.

Bērni un mājdzīvnieki

Stāsti liecina, ka visvairāk šajā laikā noslogoti ir mazu un skolas vecuma bērnu vecāki, jo viņiem paralēli mājas darbiem ir jāseko un jāorganizē savu bērnu ikdiena. Vairāki vecāki atzīst, ka bērnu centieni palīdzēt aizņemtajiem vecākiem ir beigušies ar nodedzinātiem katliem un nopludinātām virtuvēm. Daudzbērnu vecāku multitaskings izpaudies, auklējot divus vai vairākus bērnus vienlaicīgi – kamēr vienu liek gulēt, otram gatavojas pusdienas. Tas ir novedis kā līdz sadzīviskiem negadījumiem, tā līdz akūtām traumām – sagriešanās, ātri griežot salātus, apdegumi, ņemot putru no plīts, un tamlīdzīgi.

“Esot mājās ar divgadnieku, bieži neizdodas izdarīt visu plānoto laicīgi. Tādēļ, lai paspētu uztaisīt vakariņas, bērnam tika iedots paspēlēties ar slaimu – gumijveida lipīgu masu. Tad nu mierīgi pabeidzu gatavot vakariņas un varēju ķerties pie paklāja mazgāšanas, kurš bija pilnībā nosmērēts ar slaimu," raksta māmiņa sociālajos tīklos.

Papildu atbildība tiek uzlikta mājdzīvnieku saimniekiem, jo arī tiem nepieciešama aprūpe un uzmanība. Mājdzīvnieki mēdz būt dauzonīgi - pieredzēti suņu un kaķu apgāzti televizori, sagrauzti vadi, izrakņāti un saplēsti puķu podi.

Tehniskas problēmas ar elektroierīcēm

Aizmirsts ieslēgts blenderis, pārkarsis dators, pārslogotas un svilstošas rozetes... Daļa atzīst, ka neuzmanības dēļ dara neloģiskas darbības – veļasmašīnā liek traukus, trauku mazgājamajā mašīnā – produktus, un tamlīdzīgi. Biežāko elektrotehnikas negadījumu starpā ir gan īssavienojumi, gan korķu izsišana, ugunsbīstamas situācijas, kas rezultējas ar draudiem mājai un veselībai, kā arī lieliem materiāliem zaudējumiem.

Gjensidige Latvija ikgadējā sociālā kampaņa “Mājokļa drošības mēnesis” norisinās katru gadu pavasarī ar mērķi pievērst uzmanību aktuālajiem drošības riskiem mājās. Šogad kampaņa ar saukli “Pieslēdz galvu, kad esi mājās” aktualizēja problēmu – neuzmanības izraisītus negadījumus, īpaši uzsverot mantas bojājumus, kas radušies, darot vairākus darbus vienlaicīgi. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu