EP mudina atbalstīt Covid-19 vakcīnu patentu aizsardzības apturēšanu

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: AP Photo/Michel Euler

Eiropas Parlaments (EP) trešdien mudināja Eiropas Savienību (ES) atbalstīt iniciatīvu īslaicīgi atteikties no Covid-19 vakcīnu patentu aizsardzības, neraugoties uz Briseles un lielāko dalībvalstu skepsi šajā jautājumā.

EP deputāti balsojumā trešdienas vakarā ar nelielu balsu pārsvaru apstiprināja papildinājumu, aicinot ES "atbalstīt Indijas un Dienvidāfrikas iniciatīvu Pasaules Tirdzniecības organizācijā (PTO) par intelektuālā īpašuma tiesību īslaicīgu apturēšanu Covid-19 vakcīnām, iekārtām un ārstniecībai, un mudinot farmācijas uzņēmumus dalīties ar savām zināšanām un datiem".

ES līderi šomēnes apliecināja, ka ir gatavi diskusijām par patentu aizsardzības apturēšanu, pēc tam kad ASV prezidents Džo Baidens bija atbalstījis plānu, tomēr bloka vadītāji mudināja plānā precizēt detaļas, kā arī aicināja lielos ražotājus vispirms palielināt vakcīnu eksportu.

ES tirdzniecības komisārs Valdis Dombrovskis trešdien sacīja EP deputātiem, ka Brisele iesniegs PTO savus priekšlikumus, kas būs fokusēti uz ražošanas stimulēšanu un eksporta atvieglošanu.

Brisele procesā "iesaistīsies konstruktīvi", lai redzētu, vai īslaicīga patentu aizsardzības apturēšana sekmēs globālās piegādes un piekļuvi vakcīnām, sacīja Dombrovskis.

Ceturtdien Briselē gaidāmas PTO ģenerāldirektores Ngozi Okondžo-Ivealas sarunas ar ES tirdzniecības ministriem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu