Francijā sākas jauna tiesas prāva pret bijušo prezidentu Sarkozī

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Bijušais Francijas prezidents Nikolā Sarkozī ceturtdien stājies tiesas priekšā lietā par nelegālu priekšvēlēšanu kampaņas finansēšanu 2012.gadā.

Martā tiesa 66 gadus veco Sarkozī atzina par vainīgu korupcijā un piesprieda trīs gadu cietumsodu, no kuriem divi gadi ir nosacīts cietumsods. Taču saskaņā soda izciešanas noteikumiem Sarkozī nebūs jāsēž cietumā.

Sarkozī un vēl 13 cilvēki ir apsūdzēti par viltus norēķinu sistēmas izstrādāšanu vai izmantošanu, lai noslēptu miljoniem eiro, kas tika izlietoti vēlēšanu kampaņā, pārsniedzot atļauto summu.

Prokurori apgalvo, ka grāmatveži brīdinājuši Sarkozī, ka kampaņas izmaksas pārsniegs atļautos 22,5 miljonu eiro, bet viņš uzstājis uz jaunu pasākumu organizēšanu.

Galu galā kampaņā tika iztērēti gandrīz 43 miljoni eiro, taču Sarkozī apgalvo, ka neko nav zinājis par šo shēmu.

Atšķirībā no vairākiem citiem apsūdzētajiem, Sarkozī nav apsūdzēts krāpšanā, bet nelegālā kampaņas finansēšanā, kas ir mazāk smags likumpārkāpums.

Ja viņš tiks atzīts par vainīgu un notiesāts, viņam var tikt piespriests līdz gadam ilgs cietumsods un 3750 eiro liela sodanauda.

Sarkozī lietas izskatīšanas pirmajā sēdē nepiedalījās, bet viņam dots rīkojums ierasties tiesā 14.jūnijā.

Sākotnēji lietas izskatīšanu bija plānots sākt jau martā, bet process tika atlikts, jo advokāts vienam no galvenajiem lieciniekiem inficējās ar jauno koronavīrusu un tika hospitalizēts.

Tagad plānots, ka lietas izskatīšana ilgs līdz 22.jūnijam.

Sarkozī izvirzītas arī apsūdzības par naudas pieņemšanu no bijušā Lībijas diktatora Muamara Kadafi savai kampaņai pirms vēlēšanām 2007.gadā. Un janvārī prokurori sāka izmeklēšanu par Sarkozī darbošanos konsultanta lomā Krievijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu