Nelaimīgā laulība un dēkas: princeses Diānas skandalozā intervija tika sarunāta ar neētiskiem paņēmieniem (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no video

1995.gadā Velsas princese Diāna raidorganizācijai BBC sniedza skandalozu interviju. Tajā viņa apsprieda kroņprinča Čārlza ārlaulības attiecības ar Kamillu Pārkeri-Boulzu, pati savu dēku un karaliskās ģimenes aizkulises. Tagad neatkarīgā izmeklēšanā secināts, ka BBC ar maldināšanu pierunāja princesi Diānu uz sarunu.

"Šajā laulībā mēs bijām trīs," toreiz izteicās princese Diāna. Intervijā viņa atklāti stāstīja par nelaimīgo laulību ar princi Čārlzu un savu cīņu ar bulīmiju.

Velsas princesi, kura tolaik bija starp slavenākajiem cilvēkiem Lielbritānijā, intervēja tolaik visai nepieredzējušais žurnālists Mārtins Baširs. Jaunā izmeklēšanā atzīts, ka Baširs ar ētiski apšaubāmiem līdzekļiem, tai skaitā dokumentu viltošanu, pierunāja Diānu sniegt interviju BBC ēterā.

Baširs viltoja bankas maksājumu izrakstus, kuri radīja iespaidu, ka konkrētiem cilvēkiem tiekot maksāts par princeses Diānas novērošanu. Baširs viltotos dokumentus parādīja Diānas brālim grāfam Spenseram, lai viņš pārliecinātu Diānu tikties ar žurnālistu. Pēc tam Baširs pierunāja Diānu sniegt viņam interviju.

Princese Diāna 1995.gada 22.decembrī uzrakstīja zīmīti: "Mārtins Baširs man nerādīja nekādus dokumentus un nesniedza nekādu informāciju, kas man jau nebūtu zināma." Viņa uzsvēra, ka neko nenožēlojot.

Neatkarīgā izmeklēšana tika sākta pagājušogad pēc BBC lūguma, jo grāfs Spensers publiski nāca klajā ar apsūdzībām par neētisku paņēmienu izmantošanu. "Ironiski, ka Mārtinu Baširu es satiku 1995.gada 31.augustā, jo tieši divus gadus pēc tam viņa gāja bojā. Es saskatu sakarību starp šiem diviem notikumiem," viņš norādīja.

Princese Diāna gāja bojā autoavārijā Parīzē 1997.gada 31.augustā, viņas šoferim bēgot no paparaci.

BBC un Baširs atvainojušies, kā arī nosūtījuši vēstules princeses Diānas dēliem Viljamam un Harijam. Rakstveida atvainošanās izsūtītas arī princim Čārlzam un grāfam Spenseram. BBC arī atteiksies no visām balvām, kas raidorganizācijai tika pasniegtas par slaveno interviju.

Ko saka princeses Diānas tuvinieki?

Princis Viljams paziņojis, ka BBC pieļautās kļūdas vairojušas viņa mātes paranoju un to rezultātā vēl vairāk saspīlējušās viņa vecāku attiecības.

Viljams pauda nožēlu, ka princese Diāna savas dzīves laikā neuzzināja, ka tikusi maldināta - turklāt "ne tikai no blēdīga žurnālista", bet arī BBC vadības puses. Viņa izteikumi saistīti ar 1996.gada BBC iekšējo izmeklēšanu, kas jaunajā ziņojumā atzīta par "nožēlojami neefektīvu".

Savukārt princis Harijs savas mātes nāvē vainojis "atskaņas no ekspluatācijas un neētisku paņēmienu kultūras" Lielbritānijas medijos, norādot, ka mūsdienās tas nav mainījies.

"Mūsu māte šā iemesla dēļ zaudēja dzīvību, taču nekas nemainījās. Sargājot viņas piemiņu, mēs sargājam ikvienu un saglabājam cieņu, ar kuru viņa dzīvoja savu dzīvi," paziņoja Harijs.

Princis Harijs arī piektdien klajā nākušā dokumentālu pārraižu ciklā "The Me You Can't See" ("Tas es, kuru jūs nevarat redzēt") atkal kritizējis savu ģimeni, pārmetot, ka ģimene ignorējusi smago garīgo situāciju, kādā nonācis viņš un dzīvesbiedre Megana Mārkla. "Es domāju, ka mana ģimene palīdzēs, bet katrs vaicājums, lūgums, brīdinājums sastapa pilnīgu klusumu, pilnīgu noraidījumu," apgalvo Harijs, izsakoties par sievas depresiju pēc dēla Ārčija nākšanas pasaulē.

Harijs un Megana jau iepriekš izteikušies par smago psiholoģisko situāciju, bet Megana apgalvojusi, ka 2019.gadā viņai bijušas domas pa pašnāvību. 

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu