Levits: Jāveicina iedzīvotāju līdzdalība un demokrātisko procesu stiprināšana pašvaldībās (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts prezidents Egils Levits
Valsts prezidents Egils Levits Foto: ILMARS ZNOTINS / AFP

Līdz šim ir pietrūcis politiskās gribas iedzīvotāju līdzdalības un demokrātisko procesu stiprināšanai pašvaldībās, uzrunājot Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) biedru kopsapulces dalībniekus, piektdien sacīja Valsts prezidents Egils Levits.

Viņš atgādināja, ka likumdevējs ir lēmis par administratīvi teritoriālo reformu un arī Satversmes tiesa savā pirmajā spriedumā vispārēji ir atzinusi šo reformu par atbilstošu Satversmei. Levits uzsvēra, ka reformas mērķis ir nodrošināt katram Latvijas iedzīvotājam vienādas dzīves iespējas un vienlīdz pieejamus pakalpojumus neatkarīgi no vietas, kurš viņš dzīvo.

"Šai reformai jākļūst par stabilu pamatu visas valsts vienmērīgai un sekmīgai attīstībai visas sabiedrības interesēs. Šo mērķi nevar sasniegt tikai ar likuma pieņemšanu vien. Ir nepieciešams pamatīgs un atbildīgs darbs katrā pašvaldībā, jēgpilnā sadarbībā gan ar iedzīvotājiem, gan ar valsts institūcijām, gan ar kaimiņu pašvaldībām," aicināja amatpersona.

Vienlaikus viņš piebilda, ka valsts institūcijām ir jābūt atvērtām sadarbībai ar pašvaldībām, gatavām tajās ieklausīties, nevis cīnīties pret tām vai ignorēt pašvaldību viedokli.

"Pierīgā, valstspilsētās un reģionālās nozīmes attīstības centros izaugsme bijusi strauja jau beidzamos gados, un tas tā arī turpināsies. Bet mūsu visu uzdevums tagad ir radīt visus nepieciešamos priekšnoteikumus, lai arī citviet Latvijā mūsu cilvēkiem uzlabotos dzīves kvalitāte un pieejamās iespējas, neizveidotos nomaļu efekts un patiešām mazinātos reģionālā nevienlīdzība," secināja Levits.

Valsts prezidents arī uzsvēra, ka ir ļoti labi zināms, kurās pašvaldībās ir izveidojusies centralizētā varas hierarhija un noslēgts varas kartelis, kas iedzīvotāju pilsoniskās aktivitātes un demokrātisko līdzdalību labākajā gadījumā tikai piecieš, bet sliktākajā gadījumā to pat apkaro vai padara dekoratīvu. Tāpat joprojām nav pieņemts vietējo referendumu likums, un Levits cer, ka Seima to pieņems vēl šajā sasaukumā. Pēc Levita paustā, ar lielām grūtībām jaunajā pašvaldību likumprojektā ir izdevis paredzēt iespēju vietējām kopienām pašam ievēlēt savu iedzīvotāju padomi, kura var pārstāvēt pagasta vai pilsētu pašvaldībā.

"Mums ir pietrūcis politiskās gribas iedzīvotāju līdzdalības un demokrātisko procesu stiprināšanai pašvaldībās. Gan pašas pašvaldības, gan atbildīgās valsts institūcijas, gan politiskās partijas nav bijušas ieinteresētas šos trūkumus pašvaldību darbā mazināt," uzskata amatpersona.

Levits jauno pašvaldību deputātus aicināja jau no pirmās dienas darīt citādāk un veicināt iedzīvotāju līdzdalību. Taču arī iedzīvotājiem ir jāseko līdzi pašvaldības darbam.

"Es sagaidu, ka Saeima līdz sasaukuma beigām pabeigs savu darbu pie solītajiem likumiem, kas ir vajadzīgi reformas īstenošanai, jo šobrīd tie ir iekavējušies, par daudz iekavējušies. Kaut kā dīvaini sanāk, ka iedzīvotāju līdzdalību un demokrātiskus procesus stiprinošie regulējumi pastāvīgi tiek bremzēti vai nomuļļāti, vai arī tiek pieņemti tik samocītā formā, ka no tiem vairs nav jēgas," secināja prezidents.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu