G7 valstis vienojas pārtraukt valsts finansējumu ogļu spēkstacijām

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Dimants uguns liesmās.
Dimants uguns liesmās. Foto: Pixabay

G7 valstis piektdien vienojušās līdz šī gada beigām pārtraukt valsts finansējumu ogļu spēkstacijām.

Pirms jūnijā Lielbritānijā gaidāmās līderu tikšanās G7 valstu klimata un vides ministri pēc divu dienu virtuālā samita arī apliecināja savu apņemšanos ierobežot globālo temperatūras kāpumu zem 1,5 grādiem pēc Celsija līdz 2050.gadam.

Zinātnieki uzskata, ka lielāka sasilšana izraisīs nekontrolējamas klimata pārmaiņas.

Ministri norādīja, ka globālo investīciju turpināšana ogļu spēkstacijās ir nesavienojama ar 1,5 grādu mērķi, tādēļ šādas investīcijas ir jāpārtrauc.

Starptautiskā Enerģētikas aģentūra (IEA) šonedēļ rekomendēja nākotnē atteikties no visiem fosilā kurināmā projektiem, ja vēlamies sasniegt neto nulles oglekļa emisiju un ierobežot sasilšanu līdz 1,5 grādiem pēc Celsija.

Vācijas vides ministre Svenja Šulce G7 valstu vienošanos nodēvēja par nozīmīgu soli uz priekšu, un viņas Francijas kolēģe Barbara Pompili sacīja, ka šī vienošanās rada pamatu radikālai pārejai uz tīru enerģiju, un uzslavēja Japānu, kas sākotnēji pretojās, par nostājas maiņu un pievienošanos pārējām valstīm šajos centienos.

G7 valstis - Kanāda, Francija, Vācija, Itālija, Japāna, Amerikas Savienotās Valstis un Lielbritānija - ir mājvieta lielākajiem autoražotājiem, un tās arī piekrita desmit gadu laikā ievērojami paātrināt pāreju no benzīna uz citiem degvielas veidiem transporta nozarē.

G7 valstīs plānots pakāpeniski atteikties arī no fosilās degvielas.

Ministri arī solīja aizstāvēt jaunus globālus bioloģiskās daudzveidības mērķus, tostarp līdz 2030.gadam saglabāt vai aizsargāt vismaz 30 procentus pasaules zemes un vismaz 30 procentus pasaules okeāna, lai apturētu bioloģiskās daudzveidības samazināšanos.

Vides aktīvisti atzinīgi novērtēja piektdien panākto vienošanos, bet aicināja bagātās valstis izstrādāt detalizētākus plānus ar konkrētiem termiņiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu