Vairums Latvijas iedzīvotāju savas dzīves laikā ir iestādījuši vairāk nekā vienu koku

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Vairāk nekā puse (59%) Latvijas iedzīvotāju savas dzīves laikā ir iestādījuši vairākus kokus, savukārt vismaz vienu koku ir iestādījuši 18% respondentu, liecina "Mežpils alus" un pētījumu centra "Norstat" veiktās aptaujas dati.

Vīrieši koku stādīšanā ir nedaudz aktīvāki – vairākkārt kokus ir stādījuši 62% vīriešu, kamēr sievietes – 56%. Arī starp respondentiem, kuri koku stādījuši vismaz vienreiz, vīriešu (19%) ir nedaudz vairāk nekā sieviešu (18%). Analizējot atbildes dažādās vecuma grupās, aptauja atspoguļo, ka vecuma grupā no 60 līdz 74 gadiem kokus vairākkārt stādījuši 76% respondentu, no 50 līdz 59 gadiem – 65%, no 40 līdz 49 gadiem – 62%, no 30 līdz 39 gadiem – 47%, bet vecumā no 18 līdz 29 gadiem – 41%. Faktu, ka savas dzīves laikā viņi ir vienu reizi stādījuši koku, visbiežāk apstiprina respondenti vecumā no 18 līdz 29 gadiem (22%).

Aptaujas dati atklāj, ka gandrīz trešdaļa (29%) jauniešu (respondenti vecumā no 18 līdz 29 gadiem) nekad nav iestādījuši koku, taču gribētu to izdarīt. Kopumā šādu atbildi sniedza 16% aptaujāto, turklāt sievietes šādu vēlmi ir paudušas nedaudz biežāk kā vīrieši (attiecīgi 18% un 13%).

“Sena tradīcija vēsta, ka katram īstam latvietim savas dzīves laikā jāiestāda vismaz viens koks. Prieks, ka interese par koku stādīšanu ir aktīva arī mūsdienās, ka cilvēki to dara vairākkārt, turklāt visā Latvijā un arī Rīgā. Koki pilsētvidē ir ļoti svarīgi, un respondentu vēlme iestādīt koku apliecina, ka mums ir liels potenciāls uzlabot pilsētvidi,” norāda “Mežpils alus” mārketinga vadītāja Evita Dadzīte.

Aktīvākie koku stādītāji ir Vidzemes reģionā – tur savas dzīves laikā kokus vairākkārt stādījuši 73% respondentu. Kā nākamā seko Zemgale (68%), Pierīga (63%) un ar vienādiem rezultātiem Kurzeme un Latgale (61%). Rīgā savas dzīves laikā kokus vairākkārt iestādījuši 48% aptaujāto. Starp aptaujātajiem rīdziniekiem 21% norādījuši, ka savas dzīves laikā nav iestādījuši koku, taču gribētu. “Lai gan pētījuma dati liecina, ka reģionu iedzīvotāji kokus stāda aktīvāk, arī galvaspilsētas rādītāji ir salīdzinoši pozitīvi un ļauj secināt, ka arī pilsētvidē koki ir svarīgi un nepieciešami,” skaidro E.Dadzīte.

Kopumā aptaujas dati apliecina, ka Latvijas iedzīvotāji pret koku stādīšanu ir noskaņoti pozitīvi, un, ja pašiem vēl nav izdevies iestādīt nevienu koku, lielai daļai ir vēlme to darīt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu