Īrija iebilst pret Baidena globālā uzņēmumu nodokļa plānu (3)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Īrijas finanšu ministrs Paskals Donohou
Īrijas finanšu ministrs Paskals Donohou Foto: Yves Herman, Pool via AP

Īrijai ir "nozīmīgi iebildumi" pret ASV prezidenta Džo Baidena ierosinājumu noteikt globālu minimālo uzņēmumu nodokli vismaz 15% apmērā, otrdien paziņoja Īrijas finanšu ministrs Paskals Donohou.

"Mums tiešām ir reāli nozīmīgi iebildumi pret globālā minimālā nodokļa likmi tādā līmenī, ka no tā var gūt labumu tikai zināmas valstis un zināmu izmēru ekonomikas," sacīja ministrs.

Donohou sacīja, ka Īrija ir nodomājusi vēl vairākus gadus paturēt uzņēmumu nodokļa likmi 12,5% līmenī.

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (OECD) pašlaik notiek sarunas par globāla minimālā uzņēmumu nodokļa likmes noteikšanu.

Vašingtona izteica šādu ideju, mēģinot panākt vienošanos ar lielajām ekonomikām par kopīga minimālā uzņēmumu nodokļa noteikšanu, lai izbeigtu valstu sacensību par zemākiem nodokļiem.

Eiropas Savienības (ES) lielākās ekonomikas Francija un Vācija ir atbalstījušas ASV priekšlikumu, un šo valstu atbalsts ir svarīgs OECD sarunām.

Francijas finanšu ministrs Bruno Lemērs pagājušajā nedēļā sacīja, ka viņa valsts "var sadzīvot ar 15%, tas var būt labs kompromiss". Viņš gan atzina, ka "svarīgākais jautājums nav skaitlis", un uzstāja, ka ir svarīgi panākt ātru politisku vienošanos ne vēlāk kā G20 sanāksmē, kas jūlijā notiks Itālijā.

Vācijas finanšu ministrs Olafs Šolcs apsveica ASV priekšlikumu kā "tiešām lielu progresu", kas novedis sarunas līdz "punktam, kur mēs varam redzēt, ka mēs to panāksim".

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu