Varakļānu mērs: ST lēmums liecina par demokrātiju Latvijā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Republikas Satversmes Tiesa.
Latvijas Republikas Satversmes Tiesa. Foto: Latvijas Republikas Satversmes Tiesa

Satversmes tiesas (ST) lēmums, ar kuru atzīta Varakļānu novada pievienošana Rēzeknes novadam par neatbilstošu Satversmei, liecina vēl par demokrātijas paliekām Latvijā, pauda Varakļānu novada domes priekšsēdētājs Māris Justs ("Vienoti novadam").

Viņš pauda gandarījumu par ST lēmumu un norādīja, ka pašvaldības iedzīvotāji ar saviem ziedojumiem ir apmaksājuši pieteikuma sagatavošanu ST. "Mūsu iedzīvotāji bija gatavi maksāt par to, lai viņu viedoklis tiktu uzklausīts," sacīja Justs.

Viņš sacīja, ka tagad ir jāgaida nākamie Saeimas lēmumi. "Visticamāk, ka Varakļānu novadu pievienos Madonas novadam, kā tas sākotnēji bija plānots Administratīvi teritoriālās reformas (ATR) likumprojektā, taču mēs neiebilstu arī pret Varakļānu novada saglabāšanu esošajās robežās," atzina pašvaldības vadītājs.

Viņš pauda viedokli, ka ATR ir kļūda, jo tā neveicinās lauku teritoriju un mazpilsētu attīstību, mazinās iedzīvotāju skaitu vēl vairāk, mazinās iedzīvotāju un uzņēmēju aktivitāti. Viņa ieskatā reformai nevajadzēja vēl vairāk veicināt urbanizāciju, bet rīkoties pretēji, sadalot lielās pašvaldības, lai valsts teritorija attīstītos vienmērīgāk.

Justs uzskata, ka pēc nedēļas plānotās pašvaldību vēlēšanas gan jaunveidojamajā Madonas un Rēzeknes novadā atliktu uz pāris mēnešiem. Vēlēšanām šādā situācijā nav loģikas, jo netiks ievēroti demokrātijas principi, lai arī Varakļānu iedzīvotāji varētu paust savu viedokli, sacīja Justs.

Kā vēstīts, šodien ST vienā no lietām par Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu, atzina Varakļānu novada pievienošanu Rēzeknes novadam par neatbilstošu Satversmei.

Madonas novada domes priekšsēdētājs: ST spriedumā respektēts 84% Varakļānu novada iedzīvotāju viedoklis

Satversmes tiesas (ST) spriedumus vērtējams atzinīgi, un tajā ir respektēts 84% Varakļānu novada iedzīvotāju viedoklis, aģentūrai LETA pauda Madonas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Agris Lungevičs (ZZS).

Viņš sacīja, ka patlaban tiks atliktas pašvaldību vēlēšanas un šodien plkst.17 Saeimā ir sasaukta Administratīvi teritoriālās reformas komisijas sēde, kurā tiks lemts par turpmāko rīcību.

"Nekas jau būtiski nemainīsies, Varakļāni būs Madonas novadā, tādējādi tiks atjaunotas bijušā Madonas rajona robežās, kā tas sākotnēji Administratīvi teritoriālās reformas (ATR) likumprojektā bija paredzēts. Izveidosim jaunās pašvaldības struktūru, investīciju programmu un strādāsim uz priekšu," sacīja Lungevičs, kuram šāds ST spriedums neesot bijis pārsteigums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu