Tuvojoties Jāņiem, Kariņš mudina atjaunot pašizolācijas prasību nevakcinētiem ieceļotājiem no Lielbritānijas (10)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš.
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš. Foto: Latvia Prime Minister s Office/Handout via REUTERS

Operatīvās vadības grupa šonedēļ vērtēs iespēju atsākt piemērot pašizolācijas prasību pret Covid-19 nevakcinētajiem ieceļotājiem no Lielbritānijas, lai ierobežotu Covid-19 Indijas celma nonākšanu Latvijā.

Ministru kabinets otrdien uzklausīja ekspertu sniegto informāciju par epidemioloģisko situāciju, tostarp par vīrusa Indijas celma izplatību Latvijā, kas gan pagaidām nav augsta. Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) pauda bažas par saslimstības ar vīrusa Indijas celmu Lielbritānijā pieaugumu un tur pieaugošo hospitalizēto cilvēku skaitu.

Kariņš pauda bažas par Covid-19 Indijas celma nonākšanu Latvijā, norādot, ka viņš nevēlas pieļaut pagājušās vasaras kļūdas. Premjers norādīja, ka tuvojas Jāņi un daudzi Lielbritānijā esošie tautieši vēlēsies šos svētkus pavadīt Latvijā. Kariņa ieskatā, būtu godīgi šiem tautiešiem pateikt, ka gadījumā, ja viņi nav vakcinēti, tad, ierodoties Latvijā, būs jāievēro pašizolācija.

Ņemot vērā, ka Lielbritānija ir to reto valstu vidū, no kuras ieceļojot Latvijā nav jāievēro pašizolācija, premjers aicināja Operatīvās vadības grupu izvērtēt iespēju tomēr noteikt pašizolācijas prasību no Lielbritānijas ieceļojušajiem, kuri nav vakcinēti pret jauno koronavīrusu.

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) pauda skepsi par premjera priekšlikumu, jo, ministra ieskatā, šādi ierobežojumi ir efektīvi, ja tie ir ieviesti visā Eiropā, pretējā gadījumā ierobežojumi nebūšot efektīvi.

Linkaits atgādināja par situāciju pagājušajā gada nogalē, kad ar mērķi ierobežot Covid-19 britu celmu Latvija apturēja tiešos lidojumus uz un no Lielbritāniju, tomēr kaimiņvalstis neapturēja, tādējādi no Lielbritānijas Latvijā varēja ierasties no Lietuvas vai Igaunijas. Satiksmes ministrs rosināja, ka gadījumā, ja tiek plānots mainīt pieeju ceļojumiem ar Lielbritāniju, tad būt pārskatāma visa ceļošanas politika.

Tāpat satiksmes ministrs uzsvēra, ka izmaiņas ceļošanas politikā var iedragāt uzticamību Latvijai kā pasažieru pārvadājumiem paredzamai valstij. Linkaits norādīja, ka pagājušajā vasarā Latvija bija viena no nedaudzajām valstīm, kur ierobežojumi pārvadājumiem bija balstīti epidemioloģiskās situācijas novērtējumā, kamēr kaimiņvalstīs šādi noteikumi nebija.

Premjers atzina, ka Latvijā ir jāsāk atzīt vakcīnas fakta nozīmīgums, nevis jāturpina līdzšinējā prakse, nosakot ierobežojumus ieceļotājiem no valstīm, kurās ir augsta saslimstība ar Covid-19.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu