Izmaiņas Kariņa valdībā: tiks nomainīti četri ministri; KPV LV tiek izslēgta no koalīcijas (36)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Jānis Vitenbergs, Anita Muižniece, Marija Golubeva, Gatis Eglītis
Jānis Vitenbergs, Anita Muižniece, Marija Golubeva, Gatis Eglītis Foto: LETA

Turpmāk koalīcija strādās bez partijas "KPV LV", trešdien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Egilu Levitu mediju pārstāvjiem atzina Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

"Ar prieku paziņoju, ka Ministru kabinets uzņem jaunu spēku, lai ar jaunu jaudu kopā strādātu sabiedrības saliedēšanas un ekonomikas izaugsmes interesēs. Mūsu valdības koalīcija ir kļuvusi kompaktāka," uzsvēra premjers.

Tādējādi turpmāk koalīcijā darbosies Jaunā konservatīvā partija (JKP), "Attīstībai/Par" (AP), Nacionālā apvienība (NA) un "Jaunā vienotība" (JV). Kariņš piebilda, ka koalīcijas darba turpināšana bez "KPV LV" bijusi "partneru vienošanās turpināt darbu kompaktā veidā".

Premjers paziņoja, ka, "KPV LV" pārtraucot dalību koalīcijā, šīs partijas pārraudzībā esošajiem ministru amatiem izvirzīs Mariju Golubevu (AP), Gati Eglīti (JKP), Jāni Vitenbergu (NA), bet izglītības un zinātnes ministres Ilgas Šuplinskas (JKP) vietā stāsies Anita Muižniece (JKP).

Par Šuplinskas nomaiņu Kariņš sacīja, ka arī tā bijusi "partiju vienošanās".

Līdz šim "KPV LV" valdībā pārstāvēja divi ministri - iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens un labklājības ministre Ramona Petraviča.

Vitenbergs tiks atkārtoti iecelts ekonomikas ministra amatā, Golubeva tiks iecelta par iekšlietu ministri, bet Eglītis - par labklājības ministru.

Tūlīt pēc tikšanās ar Levitu premjeram plānota tikšanās ar visiem ministru amata kandidātiem.

Tāpat premjers informēja, ka jau trešdien koalīcijas spēki parakstīs jaunu sadarbības memorandu, bet izmaiņas valdības sastāvā Saeima varētu apstiprināt ceturtdien, 3.jūnijā.

Līdz ar šādām izmaiņām mainītos spēku proporcija koalīcijā, trim koalīcijas partijām - NA, JKP un AP - amatu skaitam valdībā pieaugot. Vienlaikus šādas izmaiņas nozīmētu "KPV LV" aiziešanu no koalīcijas.

Kā ziņots, koalīcija sarunas par turpmāko darbību bija pārtraukusi, plānojot tās atsākt pēc sestdien gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām.

Levits un Kariņš vienisprātis par "kompaktās koalīcijas" spēju strādāt līdz nākamajām Saeimas vēlēšanām

Valsts prezidents Egils Levits un Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) vienisprātis par "kompaktās koalīcijas" spēju strādāt līdz nākamajām Saeimas vēlēšanām, trešdien preses konferencē pavēstīja abas amatpersonas.

Levits informēja, ka viņa un Kariņa šīs dienas tikšanās laikā vienīgais temats bijis situācija koalīcijā.

"Koalīcija ir vienojusies, ka tā turpmāk savu darbību veiks kompaktākā formātā. Ceru un uzskatu, ka jaunā Ministru kabineta formācija būs spējīga turpināt darbu līdz nākamajām Saeimas vēlēšanām," sacīja Valsts prezidents.

Viņš pauda cerību, ka rudenī koalīcijas starpā notiks veiksmīgas nākamā gada budžeta sarunas, lai neradītu jaunu konstitucionālu krīzi. "Budžets būs vērsts uz attīstību, nevis populistisks, un Ministru kabinets nostrādās līdz Saeimas vēlēšanām," šādu pārliecību pauda Levits.

Valsts prezidenta vērtējumā valdība ir stabila un, ja neradīsies "nekāda īpaša krīze", Ministru kabinets strādās līdz parlamenta vēlēšanām.

Savukārt Kariņš norādīja, ka, kopš viņš ir kļuvis par valdības vadītāju, viņa mērķis ir noturēt valstī un valdībā stabilitāti un virzīties uz konkrētiem mērķiem.

Pārmaiņas koalīcijā viņš raksturoja kā pagrieziena punktu valdības darbā. "Par valdības stabilitāti vai nestabilitāti spekulē visi kopš Ministru kabineta apstiprināšanas. Es uzskatu, ka tik ilgi, kamēr politiķi ir gatavi strādāt vienotiem mērķiem, tik ilgi ikviena valdība var noturēt stabilitāti," uzsvēra Kariņš.

Komentāri (36)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu