Krievijas parlamentā apstiprina likumprojektu, kas aizliegtu Navaļnija atbalstītājiem kandidēt velēšanās (7)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Gregory Stein / Shutterstock

Krievijas parlamenta augšpalāta - Federācijas padome - trešdien ar lielu balsu vairākumu apstiprinājusi likumprojektu, kas, domājams, liegs ieslodzītā opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija atbalstītājiem kandidēt vēlēšanās.

Likums aizliedz kandidēt vēlēšanās to organizāciju līderiem, locekļiem un atbalstītājiem, kas atzītas par ekstrēmistiskām vai teroristiskām, bet tas acīmredzami vērsts pret Navaļnija reģionālo štābu tīklu un viņa dibināto Korupcijas apkarošanas fondu (FBK).

Krievijas varasiestādes pirms septembrī paredzētajām parlamenta vēlēšanām cenšas apslāpēt Navaļnija aktivitātes. Krievijas tiesa pašreiz izskata lietu par Navaļnija reģionālo štābu tīklu un FBK atzīšanu par ekstrēmistiskām organizācijām. Lēmums varētu tikt pieņemts jau nākamajā nedēļā.

Federācijas padomē likumprojektu atbalstīja 146 senatori, viens balsoja pret, bet viens no balsošanas atturējās. Tagad likumprojekts tiks nodots parakstīšanai Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam.

Likumprojekts aizliegs ekstrēmistu grupu līderiem kandidēt parlamenta vēlēšanās piecus gadus, bet šo organizāciju locekļiem un sponsoriem trīs gadus.

Likumprojekts var ietekmēt ne tikai Navaļnija politiskā tīkla darbību, bet arī desmitiem tūkstošiem cilvēku, kas atbalstīja to ar ziedojumiem.

Ja tiesa atbalstīs prokuratūras prasību, kā tas, visticamāk, arī būs, ar Navaļniju saistītās organizācijas tiks aizliegtas un var tikt uzsākta kriminālvajāšana pret šo organizāciju darbiniekiem, kā arī cilvēkiem, kas tām ziedojuši naudu un izplatījuši to materiālus.

2011.gadā dibinātais FBK izmeklē korupciju amatpersonu vidū, regulāri publicējot savus atklājumus, bieži vien "YouTube" video formātā.

Savukārt reģionālo štābu tīkls tika izveidots Navaļnija priekšvēlēšanu kampaņas laikā pirms prezidenta vēlēšanām 2018.gadā, lai gan opozīcijas līderim dalība vēlēšanās tika liegta.

Tīkls vēlāk atbalstīja izmeklēšanu par krāpšanos vēlēšanu procesā un popularizēja tā dēvētās gudrās balsošanas stratēģiju, no kuras acīmredzami Putina režīms baidās pirms rudenī gaidāmajām Valsts domes vēlēšanām.

Navaļnijs pašreiz izcieš divarpus gadu cietumsodu par viņam 2014.gadā piespriestā nosacītā cietumsoda noteikumu šķietamo pārkāpšanu, ārstējoties Vācijā pēc saindēšanas ar kaujas vielu, kas pieder pie "Novičok" grupas. Navaļnijs uzskata, ka aiz viņa saindēšanas stāv Kremlis.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu