Sudāna pārskata līgumu ar Krieviju par karaflotes bāzi (12)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Sudānas  bruņoto spēku štāba priekšnieks ģenerālis Mohameds Otmans al Huseins
Sudānas bruņoto spēku štāba priekšnieks ģenerālis Mohameds Otmans al Huseins Foto: AFP/SCANPIX

Sudāna pārskata vienošanos, kas ar Krieviju tika noslēgta pēc iepriekšējā režīma laikā notikušajām sarunām par karaflotes bāzes būvniecību, pavēstīja augsta Sudānas militārpersona.

Desmitgadēm ilgi Sudāna bija militāri atkarīga no Krievijas smago sankciju dēļ, ko ASV bija noteikušas gāztā prezidenta Omara al Bašira valdībai.

Kopš Bašira gāšanas 2019.gadā Sudāna sākusi tuvināties ASV, kas Hartūmu pērn svītroja no sankciju saraksta.

"Šī vienošanās tika parakstīta iepriekšējās Nacionālās glābšanas valdības laikā," otrdien pārraidītā intervijā sacīja bruņoto spēku štāba priekšnieks ģenerālis Mohameds Otmans al Huseins.

Pagājušajā nedēļā Sudānā ar Krievijas delegāciju notika "sarunas, lai pārskatītu vienošanos un panāktu, ka tā kalpo Sudānas interesēm", sacīja ģenerālis.

Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam 2017.gadā bija sarunas ar Baširu par karaflotes bāzes izveidošanu Portsudānā.

No Sudānas puses nekādu paziņojumu nebija, bet Krievija pavēstīja, ka tā pērn decembrī parakstījusi ar Sudānu līgumu uz 25 gadiem par bāzes būvniecību un izmantošanu.

Vienošanās paredz, ka bāzē vienlaikus varēs atrasties četri Krievijas kuģi, arī kuģi ar kodoldzinēju.

Bāzē paredzēts līdz 300 militāro un civilo darbinieku liels personāls.

Krievija norādīja, ka tai būs tiesības transportēt caur Sudānas ostām un lidostām "ieročus, munīciju un iekārtas", kas nepieciešamas bāzes darbībai.

Pēdējo mēnešu laikā Sudānas mediji vēstīja, ka valdība līguma darbību apturējusi un pieprasījusi Krievijai aizvākt Portsudānā uzstādītās iekārtas.

Aprīlī Krievijas vēstniecība noraidīja šos ziņojumus, norādot, ka tie "neatbilst patiesībai" un ka Maskava no Hartūmas šajā sakarībā nav saņēmusi nekādu informāciju.

Sudānas bruņoto spēku komandieris otrdien sacīja, ka līgumā bija "nosacījumi, kas valstij zināmā mērā bija kaitīgi. Tāpēc tas tiek pārskatīts".

"Līdz tas nav ratificēts, mums ir zināma brīvība, lai par to diskutētu," viņš piebilda.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu