Osipova: Tiesas spriedums ir likums (16)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Bijusī ST priekšsēdētāja Sanita Osipova
Bijusī ST priekšsēdētāja Sanita Osipova Foto: Ieva Leiniša/LETA

Ļoti būtiski, lai Satversmes tiesas (ST) spriedums Varakļānu jautājumā tiek izpildīts, jo tiesas spriedums ir likums, šorīt intervijā LTV "Rīta panorāmā" uzsvēra ST priekšsēdētāja Sanita Osipova.

Pēc Osipovas vārdiem, varam būt laimīgi, ka dzīvojam tiesiskā un demokrātiskā valstī, bet tiesiska valsts nozīmē, ka likumi ir jāievēro ikvienam, arī likumdevējiem.

Norises Saeimā ap Varakļānu jautājumu, kad deputāti virzījās uz ST sprieduma ignorēšanu, Osipova gan nedramatizēja, sakot, ka parlamentā bijušas tikai debates, uz ko ātri reaģēts un kam rasts risinājums.

Tiesas priekšsēdētāja atzīmēja, ka ST nelēma, kur pievienot Varakļānus, bet gan tikai to, ka pievienošana Rēzeknes novadam nav konstitucionāla. Ja cilvēki grib citu reformas variantu un viņu griba nav pretēja reformas mērķim, tad kāpēc viņos neieklausīties, ST spriedumu par labu varakļāniešiem skaidroja Osipova.

Osipova atkārtoti pauda viedokli, ka Latvijā būtu nepieciešama institūcija, kas seko līdzi ST spriedumu izpildei, jo tiesa pati no nedara, bet ir atsevišķi spriedumi, kas netiek izpildīti vai kuru izpilde kavējas, piemēram, saistībā ar vīriešu soda izciešanu slēgtajos cietumos.

Kā ziņots, ST 28.maijā atzina Varakļānu novada pievienošanu Rēzeknes novadam par neatbilstošu Satversmei.

Saeima pēc tam metās labot Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu, taču 31.maijā parlamenta sēdē atbalstīja deputātu Edmunda Teirumnieka (NA), Janīnas Kursītes, Janīnas Kursītes-Pakules (NA), Jura Rancāna (JKP), Andra Kazinovska un Jāņa Tutina (S) priekšlikumu, ka Murmastienes pagasts, Varakļānu pagasts un Varakļānu pilsēta tiktu iekļauti Rēzeknes novadā, tādējādi faktiski ignorējot ST spriedumu.

Vēlāk gan Saeima mainīja pozīciju un pieņēma likuma grozījumus, kas nosaka, ka Varakļānu novads pašlaik paliks kā atsevišķa pašvaldība.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu