Namībija: Vācijas piedāvātā 1,1 miljardu eiro kompensācija par genocīdu ir nepietiekama (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vācijas kanclere Angela Merkele
Vācijas kanclere Angela Merkele Foto: REUTERS/Annegret Hilse/Pool/File Photo

Namībija piektdien paziņojusi, ka ar 1,1 miljardu eiro attīstības projektiem, ko Vācija piedāvājusi kā kompensāciju par 20.gadsimta sākumā koloniālās armijas izvērsto genocīdu, esot "par maz", taču summa tikšot laika gaitā pārskatīta.

Sarunas ar Vāciju, pieprasot kompensāciju par herero un namas cilšu piederīgo iznīcināšanu 1904-1908.gada sacelšanās laikā, Namībijas valdība sāka 2015.gadā.

Pēc ilgas stīvēšanās puses pagājušajā nedēļā panāca vienošanos, ar kuru Vācija oficiāli atzinusi, ka dumpinieku iznīcināšana bijusi genocīds.

Berlīne arī piedāvājusi 1,1 miljardu eiro, kas nākamo 30 gadu laikā tiks piešķirta Namībijai attīstības projektiem.

Taču Namībijas valdība noraidījusi sarunu iznākumu, paziņojot, ka piedāvātā summa esot izsmiekls un pieprasot Berlīnei izmaksāt tiešas kompensācijas "upuriem" reparāciju veidā.

Tikmēr Namībijas viceprezidents Nangolo Mbumba piektdien atzinis, ka piedāvātā summa esot pieņemta, lai gan tā esot zemāka nekā sākotnēji Vācijai izteiktā reparāciju pretenzija.

"Mums jāatzīst, ka ar summu 1,1 miljardi eiro nepietiek," uzrunā nācijai norādījis Mbumba, piebilstot, ka finansiālā kompensācija visu sarunu gaitā bijusi galvenais klupšanas akmens.

"Tomēr (..) Vācija piekrita uzņemties saistības pārskatīt summu reparāciju izmaksas laikā," uzsvēra viceprezidents.

Mumba izklāstīja arī paredzēto kompensācijas izlietojuma plānu.

1,05 miljardi tikšot tērēti "rekonstrukcijas" projektiem, lai atbalstītu upuru pēcnācējus. Galvenā vērība tikšot pievērsta tā dēvēto atjaunojamo energoresursu izmantošanai, profesionālajai izglītībai un lauku infrastruktūrai.

Atlikušie 50 miljoni eiro tiks atvēlēti "izlīguma programmai", kuras ietvaros paredzēts atbalstīt Namībijas koloniālās pagātnes pētniecību.

Mbumba aicināja namībiešus "saglabāt mieru" un "dziļi pārdomāt" savu reakciju uz panākto vienošanos.

"Piecu gadu ilgo sarunu laikā esam panākuši ievērojamu progresu, un tā ir iespēja, kuru nedrīkstam palaist garām," norādīja viceprezidents.

Vienošanos, kura vēl nav oficiāli parakstīta, šobrīd izvērtē Namībijas ģenerālprokurors, un nākamnedēļ tā tiks iesniegta parlamentam ratifikācijai.

Sacelšanās laikā tika nogalināti vismaz 60 000 herero cilts piederīgo un 10 000 namas cilts piederīgo, bet vēl tūkstošiem citu ieslodzīti koncentrācijas nometnēs.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu