"Twitter" pauž raizes par Nigērijas valdības soli apturēt vietnes darbību

TVNET/The New York Times
CopyLinkedIn Draugiem X
Mikroblogošanas vietne "Twitter". Ilustratīvs attēls.
Mikroblogošanas vietne "Twitter". Ilustratīvs attēls. Foto: Andre M. Chang/Zumapress.com

Nigērija apturējusi "Twitter" darbību valsī pēc tam, kad tika dzēsts prezidenta Muhammadu Buhari ieraksts, kurā viņš izteica draudus valsts dienvidaustrumos mītošajiem separātistiem. Savukārt "Twitter" pārstāvji publicējuši ierakstu, kurā pauž bažas, norādot, ka ""brīvs internets" ir būtisks cilvēktiesību atribūts modernā sabiedrībā".

Mikroblogošanas vietnes aizliegums radījis milzīgu sašutumu valsts iedzīvotāju vidū. "Twitter" Nigērija kalpojis kā viena no galvenajām vietnēm, kur iedzīvotāji varēja publiski paust kritiku par valdības darbu.

"Twitter" pauda sašutumu par Nigērijas valdības soli, publicējot ierakstu, kurā norādīts, ka uzņēmums ir "ļoti noraizējies" un strādās pie tā "lai atjaunotu piekļuvi vietnei visiem Nigērijas iedzīvotājiem, kuri izmanto "Twitter" kā globālo saziņas platformu".

Nigērijas iedzīvotāji izmanto "Twitter" ne tikai saziņai, bet arī atklātai valdības darba kritikai. Tāpat mikroblogošanas vietne bija viens no galvenajiem saziņas veidiem "EndSARS" protestu laikā, kas aizsākās ar prasību apturēt speciālas policijas vienības darbu, bet drīz pārauga par prasībām pēc labākas pārvaldības Rietumāfrikas lielākajā demokrātijā.

Tāpat eksperti norāda, ka grūti spriest par aizlieguma efektivitāti, ņemot vērā VPN izmantošanu valstī. Pat pēc vietnes darbības apturēšanas, vairāki valsts aktīvisti dalījās ar savām pārdomām un nosodījumu par valsts darbību. Tikmēr valsts Ģenerālprokurors paziņojis par to, ka tiks sodīts ikviens, kurš aizliegumu pārkāpj, taču paziņojumā netika norādīts, kāds tieši sods iedzīvotājiem tiktu piemērots. 

Jau ziņots, ka Nigērijas valdība apturēja "Twitter" darbību valstī. Nigērijas valdība nāca klajā ar paziņojumu, kurā tā nodēvējusi mikroblogošanas vietnes darbību par "ļoti, ļoti apšaubāmu".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu