Vai jaunais Jūrmalas domes sasaukums iestāsies par kāpu zonas aizsardzību? (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis piedalās preses konferencē, kurā informē par Eiropas čempionātu pludmales volejbolā.
Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis piedalās preses konferencē, kurā informē par Eiropas čempionātu pludmales volejbolā. Foto: Zane Bitere/LETA

Jūrmalā starp lielajām pilsētām šajās vēlēšanās bija sīvākā konkurence. Pēdējos divus termiņus gandrīz nepārtraukti pašvaldību vadījis Gatis Truksnis no Zaļo un zemnieku savienības (ZZS). Kopā ar "Saskaņa" sociāldemokrātisko partiju  ZZS valdīšana kūrortpilsētā raisīja lielu vides sargu un korupcijas apkarotāju kritiku. Dārgajā kampaņā uz šīm vēlēšanām Truksnis sola palielināt sociālos tēriņus, bet nepiekrīt intervijām, kurās tiktu uzdoti jautājumi par kāpu apbūvi un sev tīkamo cilvēku iekārtošanu darbos, ko apmaksā visi jūrmalnieki.

Jūrmala ir viena no retajām vietām Latvijā, kur iedzīvotāju skaits palielinās. Ievērojami audzis arī pilsētas budžets - sasniedzot jau 100 miljonus. Līdzšinējam pilsētas mēram Gatim Truksnim šajās vēlēšanās bija masīvākā kampaņa, piesolot labumus dažādām vecuma un sociālām grupām. Nekustamā īpašuma nodokļa atlaide ir atslēga Trukšņa ilgajai valdīšanai Jūrmalā. Kopā ar partiju "Saskaņa" panākta arī bezmaksas braukšana sabiedriskajā transportā. Tomēr šajā kampaņā Truksnis nodarbojas ar vairāksolīšanu un sola pat to, kas nav atrodams ZZS programmā.

Līdzās jau esošajām brīvpusdienām bērnudārzos un skolās, veselības pabalstiem pensionāriem, reklāmas plakātos mērs sola, dubultot jaundzimušo pabalstu un nodrošināt bezmaksas braucienus ar vilcienu uz Rīgu.

Pēc aptuvenām aplēsēm tas varētu no budžeta maksāt vairākus miljonus, bet, kam naudu atņems vai no kā atteiksies, mērs neskaidro.

Trukšņa plānus - dāsni dalīt jūrmalnieku naudu, neieguldot attīstībā, - kritizē konkurenti. Jūrmalas koalīcijai nav sekmējies ar investīciju piesaisti un jaunu darba vietu radīšanu. Zemāks IKP ir vēl tikai Daugavpilī. Savukārt “Progresīvie” uzskata, ka līdzšinējā koalīcija nav ieguldījusi izglītības kvalitātes celšanā, bet naudu tērējusi celtniecībā.

Aizdomas par korupciju, tai skaitā vairākos būvniecības projektos, pret Truksni izvirzītas vairākkārt. Arī nesen KNAB izbeigtajā krimināllietā parādās Trukšņa saites ar Gunti Rāvi no “Skonto Būves”, kas ticis pie pašvaldības pasūtījumiem un īsteno vairākus privātus objektus kūrortpilsētā.

Gata Trukšņa dzīves līmeņa neatbilstība ienākumiem tiesībsargājošās iestādes interesēja jau iepriekšējā domes sasaukuma laikā. Bija skaļas aizturēšanas un kratīšanas, jo atklājās, ka mērs bija dzīvojis pie uzņēmēja Jūlija Krūmiņa, kurš pirms vēlēšanām bija slēpti atbalstījis ZZS un kura jaunuzceltajiem apartamentiem dome izrādīja sevišķu pretimnākšanu. Veicot kratīšanas, mēra dzīvesvietā atrada izlietotas kokaīna šļirces, uz kurām bija Trukšņa DNS. Korupcijas lietu pret Truksni KNAB nepierādīja un lietu izbeidza.

Bet valsts policija par narkotiku glabāšanu Truksnim uzlika vien administratīvo sodu.

KNAB nav saskatījis arī interešu konfliktu Trukšņa partijas biedra un tuva drauga Jāņa Lediņa dzīvesbiedres iekārtošanā darbā pašvaldības uzņēmumā “Jūrmalas ūdens”. Kritikas dēļ Ligitai Maziņai darbs uzņēmumā bija jāatstāj, taču jau drīz Lediņa sievai atkal radīja jaunu valdes locekļa amatu, un bez konkursa iecēla citā pašvaldības uzņēmumā, proti, SIA “Veselības un sociālās aprūpes centrā – Sloka”.

Trukšņa neizskaidrojamā labvēlība izpaudusies arī pret Romānu Mežecki. Viņš no ZZS saraksta kandidēja iepriekšējās pašvaldību vēlēšanās. Tomēr domē neiekļuva un Truksnis viņu paņēma par savu padomnieku ar algu 2000 eiro apmērā. Tagad Mežeckis uz Jūrmalas domi no ZZS saraksta kandidēja vēlreiz, paralēli būdams arī “Saskaņas” frakcijas deputāts Rīgas domē.

Vai izdosies salauzt stabilo pēdējo gadu ZZS un Saskaņas tandēmu Jūrmalas domē, būs atkarīgs no tā, cik stabili citas partijas turēsies pie solītā kāpu apbūves jautājumos. Būvniecība kūrortpilsētā bieži nonākusi konfliktā ar vides aizsardzību, īpaši piekrastes zonā. Regulējums liedz dzīvokļu namus kāpu zonā, bet uzņēmēji iemanījušies vispirms būvniecības ieceri nosaukt par viesnīcu vai viesu namu. Finālā nav ne viesu, kas pilsētā tērētu naudu, ne solīto darba vietu.

Jūrmalas Aizsardzības biedrība jau vairāk nekā 30 tiesvedībās ir aizstāvējusi jūrmalnieku tiesības uz neskartām kāpām un labu pārvaldību pilsētā. Daži no Jūrmalas Aizsardzības biedrības pārstāvjiem ir arī partijā “Tev, Jūrmalai”, kuras deputāti Trukšņa domē strādāja opozīcijā.

Izmaiņas attīstības plānā, svītrojot no tā kāpu zonas aizsargjoslu, virzīja Trukšņa koalīcija. ZZS programmā nav ne vārda par dabas resursu saglabāšanu, tik vien kā sola kāpas pasargāt no cilvēku piesārņojuma ar papildu tualešu izvietošanu.

Teritorijas plāna tālāka virzība pandēmijas laikā apturēta. Tādēļ izšķirošs būs tieši jaunās domes lēmums.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu