Spiediens izmeklēt Baidenus: atklātībā nonākusi Džuliāni telefonsaruna ar Zelenska padomnieku (4)

Īsi pirms bēdīgi slavenās Trampa un Zelenska sarunas
TVNET/CNN
CopyLinkedIn Draugiem X
Bijušā ASV prezidenta Donalda Trampa advokāts Rūdijs Džuliāni
Bijušā ASV prezidenta Donalda Trampa advokāts Rūdijs Džuliāni Foto: REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo/File Photo

Raidorganizācijas CNN rīcībā nokļuvusi bijušā ASV prezidenta Donalda Trampa pārstāvju un Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska padomnieka saruna 2019.gadā, kurā Trampa advokāts Rūdijs Džuliāni izdara spiedienu uz Ukrainas valdību, lai tā ierosina izmeklēšanu pret Trampa sāncensi Džo Baidenu.

2019.gada jūlijā notikušajā telefonsarunā piedalās Džuliāni, diplomāts un ASV īpašais pārstāvis Ukrainā Kurts Vokers, kā arī Zelenska vecākais padomnieks Andrijs Jermaks. Tā notika neilgi pirms Trampa bēdīgi slavenās telefona sarunas ar Zelenski, kas bija pamatā Trampa pirmajam impīčmentam.

Trampa impīčmenti

2020.gadā apsūdzības Trampam tika izvirzītas saistībā ar trauksmes cēlāja ziņojumu, ka Tramps jūlijā telefonsarunā ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski mēģinājis viņu pierunāt sniegt informāciju par sava politiskā sāncenša Džo Baidena un viņa dēla Hantera darbību Ukrainā. Pastāv bažas, ka Tramps aizturējis militāro palīdzību Ukrainai, lai izdarītu spiedienu uz Kijevu personīga politiska labuma gūšanai.

ASV Kongresa pārstāvju palāta Trampam izvirzīja divas apsūdzības - par ļaunprātīgu varas izmantošanu un mēģinājumiem traucēt izmeklēšanu. Taču Senāts impīčmenta prāvā Trampu attaisnoja. 2021.gadā Trampam otro reizi tika izvirzītas impīčmenta apsūdzības par 6.janvāra iebrukumu Kapitolijā, ko īstenoja viņa atbalstītāji, taču arī šoreiz Senāts viņu attaisnoja.

CNN norāda, ka apmēram 40 minūtes ilgajā sarunā Džuliāni vairākkārtīgi Jermakam norādījis, ka Zelenskim publiski jāizziņo izmeklēšana par iespējamu Baidena korupciju Ukrainā un par apgalvojumiem, ka Ukraina iejaukusies 2016.gada ASV prezidenta vēlēšanās ar mērķi kaitēt Trampam. Abi Džuliāni ierosinātie "izmeklēšanas virzieni" izrādījušies nepamatoti.

"Mums tikai vajag, lai prezidents [Zelenskis] pasaka - es ielikšu amatā godīgu prokuroru, viņš izmeklēs un atradīs pierādījumus, kas patlaban eksistē, un varbūt vēl citus pierādījumus par iesaisti 2016.gada vēlēšanās, un tad Baidena lietai pienāks gals," audioierakstā dzirdama Džuliāni balss. "Kādam Ukrainā tas ir jāuztver nopietni."

Džuliāni solīja, ka tad, ja Ukraina paklausīs, viņš parunāšot ar Trampu un nodrošināšot, ka "domstarpības tiek noliktas malā".

Tas "varētu palīdzēt veidoties daudz labākām attiecībām", piebilda Džuliāni.

Daži fragmenti no telefonsarunas šogad jau tikuši publicēti žurnālā "Time".

Patlaban ASV pret Džuliāni sākta izmeklēšana par viņa lomu Ukrainas skandālā, tai skaitā par iespējamiem lobēšanas likumu pārkāpumiem cerībā iegūt informāciju par Baideniem. Šā gada aprīlī tika veikta kratīšana Džuliāni dzīvoklī un birojā.

Pagaidām Džuliāni nav izvirzītas apsūdzības. Viņš noliedzis jebkādus pārkāpumus.

Bijušais Ņujorkas mērs Džuliāni kā advokāts pārstāv Trampu kopš 2018.gada īpašā prokurora Roberta Millera izmeklēšanā par Krievijas iejaukšanos 2016.gada ASV prezidenta vēlēšanās.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu