Par Latvijas Zinātnes padomes direktoru iecelts Edmunds Tamanis

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Otrdien Ministru kabinets Latvijas Zinātnes padomes direktora amatā iecēla Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta ekspertu Edmundu Tamani.

Pēc tam, kad 22.martā ministrija izsludināja atklātu konkursu uz Latvijas Zinātnes direktora amatu, iepriekšējā izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska izveidoja Latvijas Zinātnes padomes direktora amata pretendentu vērtēšanas komisiju, kas pieņēma lēmumu ieteikt Tamani virzīt pārcelšanai Latvijas Zinātnes padomes direktora amatam.

IZM norādīja, ka Tamanis atbilst Latvijas Zinātnes padomes direktora izvirzītajām prasībām, ieguva augstu vērtējumu pretendentu vērtēšanas mutvārdu intervijā un vadības kompetenču novērtēšanā.

Patlaban Tamanis pilda IZM Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta eksperta amata pienākumus, taču tagad viņš tiks pārcelts direktora amatā. Piedaloties amata konkursā, Tamanis ir piekritis pārcelšanai Latvijas Zinātnes padomes direktora amatā.

Otrdien valdības sēdes laikā uzrunājot ministrus, Tamanis uzsvēra, ka viņu jaunajā amatā sagaida daudz izaicinājumu, jo ir jārisina virkne problēmu zinātnes laukā.

Tamaņa ieskatā, ir jāveicina Latvijas zinātnes atpazīstamība Eiropa un pasaulē, vairāk veidojot starptautisko sadarbību, kā arī aktīvāk iesaistīties programmā "Apvārsnis".

Vienlaikus Tamanis kā izaicinājumu izcēla cilvēkresursu atjaunošanu Latvijas zinātnē, jo patlaban zinātnes darbinieki lielākoties vecāka gada gājuma, kā arī nav pietiekams zinātnieku skaits.

Kā norādīja IZM, Tamanis 2005.gadā Latvijas Universitātē (LU) ieguvis fizikas doktora zinātnisko grādu cietvielu fizikā par promocijas darbu "Nanostrukturētu pārklājumu iegūšana ar Peninga šūnu, to fizikālo īpašību izpēte un modificēšanas iespējas".

Konkursa uzvarētājs šobrīd ir arī pasniedzējs Daugavpils Universitātē (DU). No 2006.-2017.gadam pildīja DU Zinātņu daļas vadītāja pienākumus, biju iesaistīts DU zinātniskās stratēģijas un politikas izstrādē, zinātniskā darba organizēšanā, koordinēšanā un uzraudzībā.

Kā DU Zinātņu daļas vadītājs Tamanis nodrošināja DU zinātnisko institūciju pārmaiņu procesu, kura rezultātā tika izveidoti divi zinātniskie institūti, kā arī vadīja projektu sagatavošanas un īstenošanas grupu, kura realizēja virkni projektu, tostarp projektus ar finansējumu virs viena miljona eiro.

Savukārt, kā liecina jaunākais zinātnisko institūciju starptautiskais izvērtējums, Tamaņa pārvaldībā esošās jomas - matemātika, fizika un ķīmija - universitātē tika novērtētas ar viszemāko atzīmi - "1".

Iepriekšējā novērtējumā šīs jomas no piecām ballēm saņēma "4". Zemās atzīmes pamatojums novērtējumā skaidrots ar to, ka matemātikas, fizikas un ķīmijas jomā DU trūka jomu vadības un pārvaldības, kā arī iestādes veiktās izpētes ietekme esot vērtējama kā diezgan zema un neaktīva.

Tamanis pirms 2018.gada vēlēšanām "Jaunai konservatīvajai partijai" ziedojis līdz 270 eiro, liecina Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) datu bāzē pieejamā informācija. Tamanis savu politisko pārliecību nav slēpis arī sociālajos tīklos.

No 2007.-2015.gadam Tamanis ir bijis DU Gundera Liberta Inovatīvās mikroskopijas centra direktors, un no 2007.-2014.gadam iepriekš minēta centra asociētais profesors.

Gan kā DU zinātnieks, gan administrācijas darbinieks piedalījās dažādos starptautiskos pasākumos, piemēram, aizstāvot DU viedokli dažādās starptautiskās izvērtēšanās, bijis vadītājs virknei projektu (arī starptautisku), līdz ar to, ir pieredze darbā ar starptautiskajiem jautājumiem, kā arī pieredze privātā un publiskā finansējuma piesaistē, tostarp pētniecības un inovācijas projektiem.

Paralēli minētajiem amatiem konkursā izraudzītais Latvijas Zinātnes padomes direktora kandidāts ir bijis eksperts dažādās padomēs, piemēram, DU Promocijas padomē cietvielu fizikā, Rīgas Tehniskās universitātes Profesoru padomē fizikā, LU Profesoru padomē fizikā, kā arī Latvijas Zinātnes padomē eksperts - Dabaszinātnes, Fizika un astronomija, Latvijas Zinātnes padomes Dabaszinātņu un matemātikas ekspertu komisijas loceklis.

Šajā laikā Tamanim ir publicētas 49 publikācijas, kā arī piedalījies 48 konferencēs, sniedzot tēzes, veicis akadēmisko darbību, izstrādājot dažādas studiju programmas DU fizikā, saņemts arī apbalvojums 2013.gadā - gada balva zinātnē DU.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu