Nekādu "kaitniecisku darbību" - Baidens brīdina Putinu (7)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Krievijas prezidents Vladimirs Putins, ASV prezidents Džo Baidens
Krievijas prezidents Vladimirs Putins, ASV prezidents Džo Baidens Foto: Angela Weiss

Sākot pirmo oficiālo ārvalstu vizīti, ASV prezidents Džo Baidens brīdinājis Krievijas autokrātisko līderi Vladimiru Putinu - iesaistīšanās "kaitnieciskās darbībās" novedīs pie "jūtamām un jēgpilnām" sekām, vēsta raidorganizācija BBC.

Baidens trešdien ieradās Lielbritānijā. Viņš licis uzsvaru uz attiecību stiprināšanu ar ASV sabiedrotajiem, kas viņa priekšgājēja Donalda Trampa prezidentūras laikā bija kļuvušas atsvešinātākas.

Baidens tiksies ar britu premjerministru Borisu Džonsonu, lai vienotos par jaunu "Atlantisko hartu". Tā būs 1941.gadā Vinstona Čērčila un Franklina Rūzvelta parakstītā dokumenta mūsdienīga versija, kurā būs iekļauti ar klimata pārmaiņām un drošību saistītie izaicinājumi.

Astoņas dienas ilgajā vizītē Baidens tiksies ar Lielbritānijas karalieni Elizabeti II, apmeklēs G7 līderu tikšanos un NATO samitu. Vizītes noslēguma daļā Baidenam Ženēvā paredzēta tikšanās ar Putinu. Baltais nams iecerējis pārrunāt "visu spiedīgāko jautājumu spektru", tai skaitā bruņošanās kontroli, klimata pārmaiņas, Krievijas militāro iesaisti Ukrainā, Krievijas hakeru aktivitātes un opozicionāra Alekseja Navaļnija ieslodzīšanu.

"Mēs nemeklējam konfliktu ar Krieviju," trešdien sacīja Baidens, apmeklējot ASV karavīrus Safolkas gaisa spēku bāzē. "Mēs vēlamies stabilas un prognozējamas attiecības. (..)

Taču es esmu skaidri pateicis: ASV jūtamā un jēgpilnā veidā reaģēs, ja Krievijas valdība iesaistīties kaitnieciskās darbībās."

Aprīlī Putins apsūdzēja Rietumvalstis mēģinājumos "apcelt" Krieviju un brīdināja, ka "sarkanās līnijas" nedrīkstot tikt pārkāptas.

Baidens sacījis, ka savas Eiropas vizītes laikā gribot skaidri likt saprast, ka "ASV ir atgriezušās un ka pasaules demokrātiskās valstis ir vienotas cīņā pret smagākajiem pārbaudījumiem un problēmām, kam būs vislielākā ietekme uz mūsu nākotni".

G7 samitā nozīmīgākais temats būs ekonomiskā atkopšanās pēc Covid-19, kā arī sadarbība sabiedrības veselības jomā. Baidena administrācija paziņojusi, ka plāno nākamo divu gadu laikā apmēram 100 valstīm ziedot 500 miljonus "Pfizer"/"BioNTech" Covid-19 vakcīnas devu.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu