Šogad Covid-19 prasījis vairāk upuru nekā visā 2020.gadā; visvairāk cietušas nabadzīgās valstis (7)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ņūdeli, Indija. Ilustratīvs foto.
Ņūdeli, Indija. Ilustratīvs foto. Foto: REUTERS/Danish Siddiqui/File Photo

Lai arī 2021.gads vēl nav pat vidū, šogad Covid-19 prasījis vairāk dzīvību nekā visā 2020.gadā, liecina Džona Hopkinsa Universitātes apkopotie dati. Iezīmējas arvien krasākas atšķirības starp pasaules bagātajām un nabadzīgajām valstīm.

2021.gadā nepilnos sešos mēnešos visā pasaulē reģistrēti vairāk nekā 1,88 miljoni Covid-19 nāves gadījumu. Tas nozīmē, ka ceturtdien šī gada rādītāji apsteidza visa 2020.gada laikā konstatētos nāves gadījumus, norāda izdevums "The Wall Street Journal".

Nabadzīgās valstis koronavīrusa uzliesmojumi sasniedza vēlāk, taču, kamēr tādās valstīs kā ASV un Lielbritānijā, kur notiek aktīva vakcinācija, inficēšanās un nāves gadījumu skaits ir sarucis, nabadzīgajās valstīs Āzijā un Latīņamerikā vakcinācija vēl nav sākusies.

"Mēs pašlaik esam smagākajā situācijā kopš pandēmijas sākuma," pagājušajā mēnesī paziņoja Argentīnas prezidents Alberto Fernandess. Valsts pieredz līdz šim ilgāko un smagāko Covid-19 vilni - katru dienu tiek reģistrēti vidēji vairāk nekā 500 nāves gadījumi. Izsludināti stingri ierobežojumi, slēdzot veikalus un uz laiku pārtraucot mācības un reliģiskās ceremonijas.

Gadu mijā Eiropā un Ziemeļamerikā tika reģistrēti 73% no visiem inficēšanās un 72% no visiem Covid-19 nāves gadījumiem pasaulē.

Taču tagad Dienvidamerika, Āzija un Āfrika atbildīgas par vairāk nekā 80% jauno inficēšanās gadījumu un trīs ceturtdaļām nāves gadījumu, liecina "The Wall Street Journal" analīze.

Kopumā kopš pandēmijas sākuma reģistrēti vairāk nekā 3,7 miljoni nāves gadījumu ar Covid-19. Taču sabiedrības veselības eksperti uzskata, ka ne vienmēr precīzās gadījumu uzskaites dēļ nāves rādītāji patiesībā ir augstāki. To apstiprina arī augstais virsnormas nāves gadījumu skaits visā pasaulē, respektīvi, pērn miris daudz lielāks cilvēku skaits nekā vidēji gada laikā.

Pēdējo nedēļu laikā jauno vienā dienā reģistrēto Covid-19 nāves gadījumu skaits pasaulē beidzot noslīdējis zem 10 000 atzīmes, taču tas joprojām ir ļoti augsts līmenis, kas pirmoreiz tika sasniegts tikai 2020.gada nogalē. Augstākais punkts tika sasniegts janvāra beigās, kad apmēram divas nedēļas tika apstiprināti vidēji vairāk nekā 14 000 nāves gadījumu dienā.

Vakcinācijas tempi pasaulē ir ļoti atšķirīgi. Āfrikā vismaz vienu vakcīnas devu saņēmuši tikai 2% iedzīvotāju, kamēr Āzijā - nedaudz vairāk par 6%, liecina "Our World in Data" dati. Dienvidamerikā vakcinēti 22% iedzīvotāju, kamēr Eiropas Savienības (ES) valstīs - vidēji vairāk nekā 40%. ASV vismaz vienu poti saņēmuši vairāk nekā puse iedzīvotāju.

Rietumu puslodes nabadzīgākajā valstī Haiti vēl nav injicēta neviena pati vakcīnas deva, norādījusi Pasaules Veselības organizācija (PVO). Industriālo attīstīto G7 valstu līderi piektdien tiekas samitā Lielbritānijā, kur viens no apspriestajiem tematiem būs vakcīnu ziedošana trūcīgākajām valstīm. Tās plānojušas kopīgi ziedot miljardu vakcīnas devu.

Šī gada straujā inficēšanās un nāves gadījumu skaita pieauguma pamatā ir uzliesmojumi Dienvidamerikā un Āzijā, īpaši Indijā. Tur plosās jauni koronavīrusa paveidi, kas tiek uzskatīti par lipīgākiem. Uzliesmojumi pārslogojuši slimnīcas, kā rezultātā smagi slimiem pacientiem ne vienmēr bija pieejama kvalitatīva medicīniskā aprūpe.

Indija paturēja vairākus miljonus tur saražoto vakcīnu, ko bija paredzēts eksportēt. No 21.jūnija tur varēs vakcinēties ikviens pieaugušais.

Citviet Āzijā 2021.gads nesis smagākus slimības uzliesmojumus nekā pērn. Japānā šogad reģistrēts lielāks skaits nāves gadījumu nekā pagājušogad, un Taizemē gandrīz visi 1300 nāves gadījumi apstiprināti šogad.

Tikmēr ASV dienā reģistrēto nāves gadījumu skaits nokrities līdz zemākajam līmenim kopš pandēmijas sākumposma. 59% no vairāk nekā 600 000 apstiprinātajiem nāves gadījumiem reģistrēti pagājušogad. Lielbritānijā vienā dienā reģistrēto nāves gadījumu skaits nokrities līdz viencipara skaitlim, lai arī vēl tikai janvārī vidējais jauno nāves gadījumu skaits dienā bija 1200.

Taču pat bagātajās valstīs cīņa ar vīrusu vēl nav galā. Lielbritānijā tiek atklāti jauni inficēšanās perēkļi ar koronavīrusa delta paveidu. Dažviet paaugstinājušies hospitalizācijas rādītāji, taču jauno nāves gadījumu joprojām ir maz.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu