Pandēmijas virsnormas nāves gadījumu skaits ievērojami augstāks par oficiālo upuru skaitu (2)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Pandēmijas dēļ mirušo cilvēku skaits ir līdz pat trim reizēm lielāks nekā oficiālais ar Covid-19 saistīto nāves gadījumu skaits, liecina Pasaules Veselības organizācijas (PVO) aplēses.

Atbilstoši oficiālajiem datiem ar Covid-19 saistīto nāves gadījumu skaits visā pasaulē pārsniedzis 3,4 miljonus.

Tomēr, kā liecina PVO globālās veselības statistikas ziņojums, ir nomiris krietni lielāks cilvēku skaits, kas būtu dzīvi, ja nebūtu pandēmijas, - vai no Covid-19, vai tāpēc, ka nav ārstētas citas slimības.

"Kopējais nāves gadījumu skaits ir divas līdz trīs reizes lielāks, nekā oficiāli ziņots," žurnālistiem sacīja PVO ģenerāldirektora datu nozares vietniece Samira Asma.

Kā konstatēts ziņojumā, 2020.gadā virsnormas nāves gadījumu skaits - tieši vai netieši Covid-19 dēļ - bijis trīs miljoni, bet oficiālais ar Covid-19 mirušo cilvēku skaits gada beigās bijis 1,8 miljoni.

Vaicāta, cik liels ir ar pandēmiju saistāmo virsnormas nāves gadījumu skaits šobrīd, Asma sacīja, tie varētu būt seši līdz astoņi miljoni.

PVO strādā ar valstīm, "lai labāk izprastu pandēmijas upuru skaitu, lai mēs labāk varētu sagatavoties nākamajām ārkārtas situācijām", viņa sacīja.

Atšķirības datos ir vairāku iemeslu dēļ, arī tāpēc, ka daudzas valstis kavējas ar Covid-19 saistīto nāves gadījumu apkopšanu, pandēmijas sākuma posmā daudziem vīrusa upuriem netika veikti Covid-19 testi, bet vēl citiem pandēmijas krīzes ierobežojumu dēļ netika ārstētas citas slimības.

"Virsnormas nāves gadījumu skaita dati sniedz mums labāku ainu, jo tajā reģistrētas gan tiešās, gan netiešās ietekmes," sacīja PVO datu analītiķis Viljams Msemburi.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu