Lai arī Covid-19 pandēmija atsevišķas kopienas, reģionus un valstis ir skārusi smagāk nekā citus, tā ir uzskatāmi atgādina, ka mūsu visu likteņi ir saistīti. Arī nākotnē radīsies jauni patogēni ar pandēmijas potenciālu, un tas, vai tiem būs tikpat katastrofāla ietekme, ir atkarīgs tikai no mums pašiem.

Bagātajās valstīs vakcīnu piegādes ir pietiekamas, lai vakcinētu katru ceturto iedzīvotāju, savukārt nabadzīgajās valstīs piegāžu ir pietiekami, lai vakcinētu vien katru piecsimto.

Šeit jāuzsver, ka neviens no mums nebūs drošībā, līdz šīs modernās vakcīnu tehnoloģijas tiks padarītas pieejamas ikvienam. Jo ilgāk mēs kavēsimies, jo lielāka iespējamība, ka parādīsies jauni, bīstami vīrusa paveidi.

Vīruss SARS-CoV-2, kas izraisa Covid-19, pilnīgi noteikti nav pēdējais patogēns, ar kuru nāksies sastapties cilvēcei. Tomēr tas var būt pēdējais, kas nodara tik plašus postījumus. Nākamās pandēmijas novēršana ir atkarīga no mums visiem. Panākumi būs atkarīgi no tā, cik veiksmīgi tiks ieviestas PVO Starptautiskie veselības noteikumi, kas nosaka, kādā veidā starptautiskā sabiedrība gatavojas un reaģē uz patogēnu starptautisku izplatību un citām ārkārtas situācijām veselības jomā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X