Izraēlā vairākas partijas noslēdz koalīcijas līgumu (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Benjamins Netanjahu, Izraēlas opozīcijas līderim Jairs Lapids
Benjamins Netanjahu, Izraēlas opozīcijas līderim Jairs Lapids Foto: Ahmad GHARABLI and DEBBIE HILL / various sources / AFP

Izraēlā astoņas politiskās partijas, kas vienojušās veidot jauno valdību, parakstījušas koalīcijas līgumu, piektdien pavēstīja partiju pārstāvji.

Šis solis sagatavo ceļu tam, lai jaunā valdība svētdien pārņemtu pilnvaras.

Jaunā valdība būs trausla astoņu partiju koalīcija, kas pārstāv plašu politisko spektru, un tajā ir arī viena arābu partija, bet premjera amatam izraudzītais Naftali Benets pārstāv ebreju kolonistiem labvēlīgi noskaņoto partiju "Yamina".

"Ar šo vienošanās parakstīšanu tiek izbeigta divarpus gadus ilgusī politiskā krīze," sacīja Benets.

"Valdība darbosies kā savienība visai Izraēlas sabiedrībai - reliģiozajiem, sekulārajiem, ultraortodokslālajiem, arābiem - bez izņēmuma," viņš piebilda.

Koalīcijas līgumā cita starpā atrunāti arī tādi jautājumi kā sabiedriskais transports sabatā, finanšu atbalsts arābiem un nelegālā būvniecība okupētajā Rietumkrastā.

Līdz ar jaunās valdības apstiprināšanu beigsies līdzšinējā premjerministra Benjamina Netanjahu varas laiks, un sagaidāms, ka viņa atbalstītāji vēl pastiprinās spiedienu, lai pārmaiņas nepieļautu.

Koalīcijas līgums parakstīts laikā, kad nerimst bažas par jaunu vardarbības eskalāciju, kas var izraisīties līdz ar gaidāmo izraēliešu nacionālistu demonstrāciju Jeruzalemē.

Demonstrācija plānota otrdien, un tās maršruts paredzēts arī caur musulmaņu kvartālu. Policija piektdien apstiprināja, ka par maršrutu panākta vienošanās.

Demonstrācija bija iecerēta jau ceturtdien, bet tika atlikta drošības apsvērumu dēļ, saglabājoties spriedzei pirms jaunās valdības apstiprināšanas.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu