Pieminot deportācijas, Baltijas valstu līderi uzsver demokrātijas nozīmību (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida, Latvijas prezidents Egils Levits, Lietuvas prezidents Gitans Nausēda
Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida, Latvijas prezidents Egils Levits, Lietuvas prezidents Gitans Nausēda Foto: REUTERS/Ints Kalnins

Baltijas valstu līderi kopīgā paziņojumā, pauduši demokrātisko vērtību nozīmi neatkarīgā valstī, kā arī atklājuši bažas, kas saistās ar pieaugošo dezinformācijas apjomu Eiropā.

Kopīgu paziņojumu sniedza visu trīs Baltijas valstu līderi. Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida, Latvijas prezidents Egils Levits un Lietuvas prezidents Gitans Nausēda, pieminot 80.gadadienu kopš padomju varas organizētajām masu deportācijām.

Šodien aprit tieši 80 gadu kopš dienas, kad Igauniju, Latviju un Lietuvu okupējušais padomju karaspēks īstenoja masu deportācijas. Desmitiem tūkstošu civiliedzīvotāju, starp kuriem bija arī vecāki cilvēki un bērni, tika izrauti no savām mājām un iesēdināti lopu vagonos, kas tos aizveda uz Sibīriju, atgādina Baltijas valstu prezidenti.

"Daudzi gāja bojā. Daži atgriezās ar salauztiem likteņiem. Deportāciju vilnis ar to nebeidzās. Igaunijā, Latvijā un Lietuvā šādi likteņstāsti sastopami gandrīz katrā ģimenē," teikts Kaljulaidas, Levita un Nausēdas paziņojumā.

Latvijas, Lietuvas un Igaunijas augstākās amatpersonas norāda, ka šodien ar klusuma brīdi pieminam upurus, reizē akcentējot, ka "mēs nedrīkstam tikai klusēt".

Trīs valstu prezidenti norāda, ka 14.jūnija deportācijas nenotika bez iemesla. "Tās notika tādēļ, ka Eiropa tika sadalīta starp diviem noziedzīgiem režīmiem - nacistisko Vāciju un padomju komunistisko režīmu, kas bija savā starpā noslēguši slepenu paktu. Abi režīmi, ignorējot jebkādu suverenitāti, cilvēktiesības un tiesiskumu, sēja neaprakstāmas bēdas un ciešanas," uzsver Baltijas valstu līderi.

Viņi norāda, ka joprojām turpinām izjust padomju okupācijas sekas, lai gan kopš neatkarības atjaunošanas ir pagājuši jau 30 gadu.

Igaunija, Latvija un Lietuva tik augstu vērtē savu neatkarību, brīvību un demokrātiju tieši šo iemeslu dēļ un tādēļ arī ir gatavas tik aktīvi darboties Eiropas Savienībā un NATO, pauž Kaljulaida, Levits un Nausēda.

"Tādēļ mums ir tik svarīga transatlantiskā sadarbība. Tādēļ mēs ar bažām raugāmies uz to, kā pasauli pārņem dezinformācijas vilnis un kā Eiropas vēsture un Krievijas nelikumīgās darbības uz Ukrainas un Gruzijas robežas tiek pasniegtas sagrozītā gaismā," vērš uzmanību Baltijas valstu prezidenti.

Paziņojumā arī norādīts, ka mūsdienās jūnija deportācijām ir jābūt kā atgādinājumam ikvienam, kā mēdza uzsvērt ASV kongresmenis Toms Lantoss, ka

"civilizācijas bruņas ir tikpat trauslas kā papīrs, kas mums jāsargā ik sekundi".

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu