Ķīna apsūdz G7 "politiskās manipulācijās" (2)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: REUTERS/Thomas Peter/File Photo/File Photo

Ķīna pirmdien apsūdzēja G7 "politiskās manipulācijās" pēc grupas līderu svētdien paustā nosodījuma Pekinai par cilvēktiesību pārkāpumiem Siņdzjanā un Honkongā.

Ķīnas vēstniecība Lielbritānijā pirmdien asi reaģēja uz G7 samitā pieņemto paziņojumu un apsūdzēja grupu par "iejaukšanos".

"G7 izmanto ar Siņdzjanu saistītos jautājumus, lai iesaistītos politiskās manipulācijās un iejauktos Ķīnas iekšējās lietās, pret ko mēs stingri iebilstam," teikts vēstniecības paziņojumā.

Vēstniecība apsūdzēja G7 "melos, baumās un nepamatotās apsūdzībās".

Cilvēktiesību aizsardzības grupas saka, ka Ķīnas nometnēs Siņdzjanā ieslodzījusi aptuveni miljonu uiguru un citu minoritāšu.

"Mēs atbalstīsim mūsu vērtības, tostarp aicinot Ķīnu ievērot cilvēktiesības un pamatbrīvības, īpaši attiecībā uz Siņdzjanu, kā arī tās tiesības, brīvības un augsto autonomijas pakāpi, kas Honkongai" garantēta ar 1997.gada līgumu par šīs teritorijas nodošanu no Lielbritānijas Ķīnas valdījumā, teikts komunikē, ar kuru noslēdzās trīs dienas ilgais G7 samits, kas notika Kārdisbejā Anglijas dienvidos.

G7 līderi arī aicinājuši Ķīnu sadarboties ar Pasaules veselības organizāciju (PVO), nodrošinot "caurskatāmu" otrās fāzes izmeklēšanu, lai noskaidrotu, kā sākās globālā Covid-19 pandēmija.

"Mēs (..) aicinām saskaņā ar ekspertu ziņojuma ieteikumiem PVO Ķīnā organizēt savlaicīgu, caurskatāmu, ekspertu vadītu un zinātnē balstītu otrās fāzes pētījumu par Covid-19 izcelsmi," teikts samita gala dokumentā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu