Netaisi gogelmogeli jeb riteņbraukšana un vīrieša auglība (3)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: shutterstock.com

Riteņbraukšana kļūst arvien populārāka arī Latvijā, īpaši pandēmijas laikā, kad cilvēki meklē iespējas, lai neizmantotu sabiedrisko transportu. Bet vai riteņbraukšana nav risks vīriešu neauglībai, erektilajai funkcijai? Stāsta Klīnikas EGV urologs andrologs dr. Jānis Jukonis.

Uzturēt ķermeni labā fiziskā formā ir viens no galvenajiem uzdevumiem, lai palīdzētu savam organismam. Sportošana var samazināt kardiovaskulāro slimību risku, uzlabot dzīves kvalitāti, palielināt dzīvildzi. Riteņbraukšana ir veselīga nodarbe, kas ir saudzīga locītavām un var kalpot kā laba alternatīva dīvānā sēdēšanai mājās.

Riteņbraukšana vīriešiem pārsvarā asociējās ar patīkamām sajūtām - brīvā laika pavadīšana svaigā gaisā, bet  nereti arī ar spiedošu sajūtu starpenes rajonā, samazinātu jutību sēklinieku apvidū, dažreiz - traumām sēklinieku apvidū.

“Palielināts spiediens uz sēkliniekiem, cieši pieguļošs apģērbs, paaugstināta temperatūra var būt riska faktori, kas ietekmē vīrieša reproduktīvo funkciju,” atzīst urologs Jānis Jukonis.

Zinātniskajā literatūrā ir apkopoti vairāki pētījumi par riteņbraukšanu un vīriešu reproduktīvo veselību. Plašs pētījums tika veikts Amerikas Savienotajās Valstīs, apkopojot datus par Bostonas apvidus riteņbraucējiem. Tika pētītas sakarības starp spermas parametriem un pavadīto laiku, braucot ar velosipēdu. Šajā pētījumā analizēti būtiski parametri, kas var iespaidot vīriešu auglību, - spermas mobilitāte (kustīgie spermatozoīdi), spermatozoīdu densitāte (skaits mililitrā), spermas morfoloģija (normālo spermatozoīdu skaits). Svarīgi, ka tika analizēti dati par cilvēkiem ar dažādu dzīves stilu – gan tiem, kas regulāri nodarbojas ar riteņbraukšanu, gan tiem, kuri ikdienā ar to nenodarbojas. Tika novērots, ka

vīrieši, kas brauca ar velosipēdu vairāk nekā piecas stundas nedēļā, bija ar sliktākiem spermas koncentrācijas rādītājiem.

Spānijā apkopotas triatlonistu spermas analīzes un secināts, ka spermas kvalitāte pasliktinājās tieši gadījumos, kad sportisti veica riteņbraukšanas treniņus, bet tie nemainījās, kad tika notika treniņi skriešanā, peldēšanas laikā.

Foto: shutterstock.com

Vēl viens riteņbraukšanas negatīvais aspekts – erektilās disfunkcijas risks.

Pastāvīgs spiediens no velosipēda sēdekļa uz starpeni var bojāt nervus, saspiest pievadošās artērijas. Tas sākotnēji var veicināt nejutību dzimumloceklī un var rezultēties ar erektilo disfunkciju.

Pareiza sēdekļa izveide var mazināt erektilās disfunkcijas risku. Sēdekļi ar platāku virsmu mazina risku reducētai asins pieplūdei dzimumloceklī. Arī sēdekļa un stūres savstarpējā augstuma attiecība var iespaidot spiedienu uz starpeni.

Riteņbraucējiem, kuriem stūre ir vienādā vai zemākā līmenī ar velosipēda sēdekli, ir mazāks erektilās disfunkcijas risks.

Fiziskās aktivitātes ir būtisks faktors veselīgam dzīvesveidam.

Tomēr ieteicams ieturēt mērenību - braukt ar velosipēdu fiziskās sagatavotības robežās un izvēlēties ergonomiski pareizu velosipēdu, nekaitējot savai veselībai.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu