Pieņem grozījumus valsts pabalstu piešķiršanā, pielīdzinot Covid-19 krīzes pabalstu saņemšanas periodu apdrošināšanas stāžam

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Saeima galīgajā lasījumā apstiprināja grozījumus likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu", pielīdzinot Covid-19 krīzes pabalstu saņemšanas periodu apdrošināšanas stāžam. Tādējādi paplašinot iespējas pretendēt uz valsts sociālo atbalstu lielākam iedzīvotāju skaitam, informē Saeimas preses dienestā. 

Ņemot vērā Covid-19 radītos riskus, valstī ir ieviests dažāda veida atbalsts vairākām personu grupām: dīkstāves pabalsts un atbalsts par dīkstāvi, dīkstāves palīdzības pabalsts, bezdarbnieku palīdzības pabalsts, vecāku pabalsta turpinājums, jaunā speciālista pabalsts un slimības palīdzības pabalsts.

Lai personām neveidotos apdrošināšanas perioda pārtraukumi noteikto ierobežojumu dēļ un lai personas, kuras ir darba ņēmējas vai pašnodarbinātās un saņem atbalstu pabalstu veidā, nezaudētu tiesības uz sociālās apdrošināšanas pabalstiem, apdrošināšanas atlīdzību un valsts pensiju,

likums nosaka pabalstu periodus pielīdzināt tiem apdrošināšanas veidiem, kuriem persona būtu bijusi apdrošināta kā darba ņēmēja vai pašnodarbinātā, teikts pieņemto izmaiņu anotācijā.

Savukārt personas, kuras nav sociāli apdrošinātas, proti, bezdarbnieka palīdzības pabalsta un jaunā speciālista pabalsta saņēmējus, pielīdzinās bezdarbnieka pabalsta saņēmējiem, un šo pabalstu periodus pielīdzinās apdrošināšanas periodam pensiju apdrošināšanai.

Likums nosaka, ka par iepriekš minētajiem periodiem netiks veiktas obligātās iemaksas, tāpēc apdrošināšanas pakalpojumu apmēru tie ietekmēs tikai tiktāl, ciktāl šis pakalpojuma apmērs atkarīgs no stāža.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu