Uzlabo miegu, mazina iekaisumus jeb kas notiek ar mūsu ķermeni, ēdot ķiršus?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Izrādās šīm skaistajām un sulīgajām odziņām gandrīz nemaz nav negatīvu īpašību! Uzzini par visu labo, ko tev sniedz ķirši!

Ogas dosjē:

Ķirši satur daudz C vitamīna - 100 grami saldo ķiršu satur 7 mg C vitamīna, bet skābie vēl vairāk — 10 mg.

No minerāliem tie satur daudz kālija, fosforu, kalciju un magniju.

Vienā tasē ķiršu ir 90 kalorijas.

Mičiganas universitātē veiktais klīniskais pētījums veseliem cilvēkiem vecumā no 18 līdz 25 gadiem parādīja: ķiršu antioksidanti nonāk cilvēka asinīs un 12 stundas palielina visa ķermeņa antioksidantu aktivitāti.

Šeit ir četri labi iemesli, kāpēc sezonas laikā obligāti jāēd ķirši!

Ķirši uzlabo miegu!

Uztura speciāliste Rania Bataine apgalvo, ka "ķiršos ir dabīgais melatonīns - hormons, kas regulē mūsu miega un pamošanās ciklu".

Apēdot dažas ogas stundu pirms gulētiešanas, var ievērojami uzlabot tā kvalitāti. Saldajiem ķiršiem ir arī izteikta nomierinoša ietekme uz cilvēka ķermeni.

Ķirši mazina iekaisumus

Ir vispāratzīts, ka visi sarkanie augļi un dārzeņi ir pārāk agresīvi un it kā palielina ķermeņa iekaisumus. Tomēr attiecībā uz ķiršiem viss ir citādi. Bostonas Universitātes zinātnieki secinājuši, ka tie, kas aktīvi lietoja ķiršus tikai divas dienas, samazināja artrīta un osteoartrīta lēkmju risku par 35% salīdzinājumā ar tiem, kuri to nedarīja.

Foto: Meelis Meilbaum, shutterstock, montaaž

Ķirši uzlabo atmiņu

Saldie ķirši ir labs antocianīna avots - tā ir viela, kas uzlabo atmiņu. Tuftsas Universitātes Uztura un novecošanas pētījumu centrs Bostonā publicēja rezultātus pēc eksperimenta ar žurkām, kuru atmiņa un motorā funkcija ievērojami uzlabojās pēc antocianīnu daudzuma palielināšanas uzturā.

Ķirši samazina sirds un asinsvadu saslimstības

Sarkanās ogas sniedz labumu arī sirds un asinsvadu veselībai, palīdzot regulēt glikozes līmeni pacientiem ar metabolisko sindromu. Mičiganas Universitātes zinātnieki informē, ka ogas var samazināt insulta risku pat tad, ja tās lieto kopā ar noteiktajiem medikamentiem. Zinātnieki, izmantojot dažādus fiziskos testus, izmērīja insultam pakļauto žurku asinsspiedienu, kā arī līdzsvaru un koordināciju. Rezultāti tika publicēti 2013. gadā: dzīvniekiem,

kuri bija "uzsēdināti uz ķiršiem", uzlabojās koordinācija un pazeminājās asinsspiediens.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu