Šimonīte: Elektroenerģija no Astravjecas AES nedrīkst būt nedz Baltijas, nedz Eiropas tirgos (17)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Astravjecas atomelektrostacija Baltkrievijā. Ilustratīvs foto.
Astravjecas atomelektrostacija Baltkrievijā. Ilustratīvs foto. Foto: Maxim Guchek/BelTA Pool Photo via AP

Nesen uzceltā Astravjecas atomelektrostacija Baltkrievijā nav droša un ir draudīga, līdz ar to, tajā saražotā elektroenerģija nedrīkst būt nedz Baltijas, nedz arī Eiropas Savienības tirgos, atzina Lietuvas premjerministre Ingrīda Šimonīte. 

Viņa uzsvēra, ka gan Latvijas, gan Lietuvas valdībā politiskās situācijas vērtējums ir pilnīgi vienāds. Tāpat viņa norādīja, ka abas valstis vienādi redz, ka ir nepieciešams Baltijas valstu elektrotīklu sinhronizācija ar Eiropas tīklu, par ko panākta arī vienošanās.

Šimonīte uzsvēra, ka iesaistītās institūcijas un valstu valdības pieliek visas pūles, lai to īstenotu. Tāpat viņa norādīja, ka valdības centīsies procesu pēc iespējas paātrināt. Lietuvas premjere uzsvēra, ka Astravjecas AES komercekspluatācijā var redzēt ne tikai drošības un ekonomisko komponenti, bet arī mēģinājumu kompromitēt pašu sinhronizācijas projektu.

"Kā Lietuvas valdības vadītājai man bija ļoti svarīgi pārliecināties, ka politiski šajā jautājumā mums nav nekādu atšķirību.

Esam vienojušies, ka jautājumus, kas saistīti ar plūsmām un citiem tehniskiem jautājumiem, kuriem var būt politiskas sekas, tuvākajā laikā apspriedīs iesaistīto ministriju pārstāvji," pauda Šimonīte.

Runājot par elektroenerģijas tirgu, Kariņš vērsa uzmanību uz to, ka Latvijas valdība pirms vairāk nekā pusgada pieņēma lēmumu, ka Latvijā nevar tirgot Baltkrievijas elektroenerģiju. Viņš uzsvēra, ka Latvijas valdības lēmums ir ļoti skaidrs, norādot, ka ir iespējama tirdzniecība ar Krieviju, izmantojot tiešo starpsavienojumu starp Latviju un Krieviju, bet, kā akcentēja Kariņš, šis starpsavienojums ir mazāks par tiem, kas ir starp Lietuvu un Baltkrieviju.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu