Lielākā daļa iedzīvotāju gatavi saņemt pakalpojumus, ko piedāvā bijušie ieslodzītie (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Cilvēki sabiedriskā transporta pieturvietā "Centrālā stacija" lietus laikā.
Cilvēki sabiedriskā transporta pieturvietā "Centrālā stacija" lietus laikā. Foto: Ieva Makare/LETA

Saskaņā ar Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) sniegto informāciju, 77% aptaujāto ir gatavi pieņemt pakalpojumus un preces, ko sniedz vai ražo uzņēmumi, kas cita starpā nodarbina bijušos ieslodzītos.

IeVP veiktās aptaujas rezultāti liecina, ka būtisks bijušo ieslodzīto resocializācijas aspekts ir atgriešanās darba tirgū. Līdz ar to IeVP līdz septembrim īstenos sabiedrības informēšanas kampaņu "Nenovērsies! Atbalsti un iesaisties! Resocializācija ieslodzītajām un sodu izcietušajām personām", lai mazinātu sabiedrības aizspriedumus pret bijušajiem ieslodzītajiem.

IeVP priekšniece ģenerāle Ilona Spure uzsvēra, ka kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas ir ievērojami mainījusies izpratne par brīvības atņemšanas soda izpildi, un mūsdienās tā mērķis ir nevis likumpārkāpēja izolēšana, bet gan mērķtiecīgs darbs ar ieslodzītajiem.

Viņa norādīja, ka sekmīgas resocializācijas priekšnoteikumus veido visa sabiedrība - gan atbildīgās valsts un pašvaldību iestādes, gan arī ieslodzīto ģimenes, uzņēmēji, brīvprātīgie un iedzīvotāju attieksme kopumā.

Tāpat Spure skaidroja, ka šobrīd, lai pēc soda izciešanas atvieglotu ieslodzīto iekļaušanos sabiedrībā, cietumos ir iespēja apgūt jaunu profesiju, kā arī paralēli tiek īstenota sociālā rehabilitācija, piesaistīti brīvprātīgie, sniegtas psihologu un psihoterapeitu konsultācijas un vēl pirms atgriešanās brīvībā nodrošinātas arī konsultācijas ar Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) karjeras konsultantiem.

NVA Pakalpojumu departamenta direktore Eva Lossane norādīja, ka cilvēki, kas ir bijuši ieslodzījumā, ilgstoši nav bijuši darba vidē un atradušies izolēti no sabiedrības un tas rada zināmas grūtības integrēties darba kolektīvā un šeit ļoti būtiska ir nākšana pretī un iedrošināšana gan no darba devēju, gan darbabiedru puses. "Cilvēki grib strādāt - mēs redzam, ka daudzi atnāk pēc ieslodzījuma uz NVA. Viņi ir iedrošināti, viņi paši piesakās uz karjeras konsultāciju, zina situāciju, pazīst atbalstu un mūsu pieredze rāda, ka trešdaļa sadarbību ar NVA jau esot brīvībā, pabeidz ar to, ka iekārtojas darbā."

Sabiedrības informēšanas kampaņas laikā "Nenovērsies! Atbalsti un iesaisties! Resocializācija ieslodzītajām un sodu izcietušajām personām" tiks īstenota virkne informatīvo un reklāmas aktivitāšu, skaidrojot dažādus ar ieslodzīto resocializāciju saistītus aspektus, kā arī valsts un pašvaldības iestāžu, ģimenes locekļu, uzņēmēju, brīvprātīgo darbinieku un plašākas sabiedrības lomu un iesaistes iespējas ieslodzīto personu resocializācijā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu