Turpmāk pacientiem nodrošinās valsts apmaksātu skābekļa terapiju mājās

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: urbans/Shutterstock

Pacientiem ar hronisku elpošanas nepietiekamību no jūlija nodrošinās valsts apmaksātu skābekļa terapiju mājās, informēja Nacionālais veselības dienests (NVD).

Pakalpojuma saņemšanai pacientam būs jāvēršas pie sava ģimenes ārsta, kurš izsniegs nosūtījumu pie ārsta-speciālista ilgstošas skābekļa terapijas nepieciešamības izvērtēšanai.

Izvērtēšanu veiks pneimonologs vai kardiologs atbilstoši pacienta veselības stāvoklim un diagnozei, tajā skaitā pacientam tiks noteikti veicamie izmeklējumi. Piemēram, asins analīzes gāzu noteikšanai.

Pēc ārsta-speciālista atzinuma saņemšanas pacienti varēs vērsties Nacionālā rehabilitācijas centra "Vaivari" Tehnisko palīglīdzekļu centrā, kas koordinēs skābekļa koncentratoru nodrošināšanu.

Sākotnēji nepieciešamos izmeklējumus būs iespējams veikt noteiktās ārstniecības iestādēs. Šī informācija ir pieejama NVD tīmekļvietnē.

Pacientu ilgstošu novērošanu uzņemas ģimenes ārsts, vienlaikus pacientam reizi gadā jāvēršas pie ārstējošā speciālista, kurš izvērtē skābekļa terapijas efektivitāti.

Plānots, ka 2021.gadā valsts atbalstu skābekļa terapijas nodrošināšanai saņems aptuveni 600 pacienti.

Savukārt subakūtiem pacientiem, kuru vidū ir Covid-19 izslimojušie pacienti, pacienti ar hronisko obstruktīvu plaušu slimību un onkoloģijas pacienti paliatīvās aprūpes ietvaros, skābekļa terapija nav nepieciešama visa mūža garumā, tomēr skābekļa koncentratoru ir jāsaņem uzreiz pēc izrakstīšanās no slimnīcas.

Lai arī šiem pacientiem nodrošinātu skābekļa terapiju mājās, atbildīgās valsts iestādes veic sagatavošanās darbus, tajā skaitā turpinās pakalpojuma sniedzēju atlase nepieciešamā skābekļa koncentratoru skaita nodrošināšanai. Plānots, ka subakūtiem pacientiem šis pakalpojums tiks nodrošināts no šī gada 1.augusta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu