Liesmu mutuļi ūdenī ap gāzes vada plīsumu Meksikas līcī (4)

Papildināts
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Tikai 150 metru attālumā no kādas naftas platformas Meksikas līcī gāzes noplūdes dēļ no zemūdens cauruļvada izcēlies iespaidīga izskata ugunsgrēks. Lai to ierobežotu, bija nepieciešamas piecarpus stundas.

Gāzes cauruļvada ugunsgrēks jūrā radīja mutuļojošu apļveida liesmu perēkli. Naftas koncerns "Pemex" informēja, ka liesmu dzēšana turpinājusies vairāk nekā piecas stundas.

Gāzes vada plīsums noticis aptuveni 78 metru dziļumā.

Foto: Ekrānuzņēmums no video

Ugunsgrēks izcēlās Ciudad del Carmen pilsētas piekrastē Kampečes štatā Meksikas dienvidaustrumos. Ugunsgrēks sākās plkst.5.15 (plkst.13.15 pēc Latvijas laika) pēc gāzes noplūdes, ko izraisīja gāzes vada vārstu darbības traucējumi. 

"Pemex" speciālisti aizvēra cauruļvadu savienojošos vārstus un apturēja gāzes noplūdi. Uguni dzēsa trīs atbalsta kuģi, kas šim nolūkam izmantoja slāpekli, vēsta ziņu aģentūra Reuters. Pēc piecām ar pusi stundām ugunsgrēks tika likvidēts. Uzņēmums atzīmēja, ka incidentā neviens nav cietis, un darbinieki no naftas platformas nebija jāevakuē.

Gāzes noplūdes un ugunsgrēka radītie zaudējumi videi joprojām nav aplēsti. Meksikas Drošības, enerģētikas un vides aģentūra ASEA ziņoja, ka incidenta dēļ "nav noplūdes".

Kompānija "Pemex" jau gadiem ilgi kritizēta par pienācīgas drošības trūkumu tās pārvaldītajos objektos. „Pemex” ir arī viens no visdziļāk parādos ieslīgušajiem enerģijas uzņēmumiem pasaulē. Investīciju trūkuma dēļ mūsdienu tehnoloģijās naftas ieguve Meksikā gadiem ilgi ir nepārtraukti samazinājusies. Bijušais „Pemex” boss Emilio Lozoya (2012-2016) tika apsūdzēts korupcijā un pagājušā gada jūlijā no Spānijas tika izdots Meksikai.

1979.gadā uz "Pemex" naftas urbšanas platformas notika uzliesmojums, kurā, kā tiek lēsts, gandrīz 300 dienu laikā Meksikas līcī ieplūda vismaz pusmiljons tonnu naftas. Savukārt 2010. gada 20.aprīlī tur pat Meksikas līcī pie ASV Luiziānas štata krastiem notika ASV vēsturē lielākā vides katastrofa. Sprādziens pie BP Deepwater Horizon naftas platformas līča ūdeņos iepludināja apmēram piecus miljonus barelu naftas. Vairāk nekā 1000 kilometru gara piekraste tika piesārņota, un simtiem tūkstošu dzīvnieku gāja bojā. BP izdevumi par negadījuma seku novēršanu un kompensācijas izmaksas pārsnieguši 50 miljardus ASV dolāru.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu