"Reportieri bez robežām" pasludina Orbānu par preses brīvības ienaidnieku (6)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns
Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns Foto: Reiner Zensen/PHOTOWEB/SIPA/1807051841

Starptautiskā preses un vārda brīvības organizācija "Reportieri bez robežām" (RSF) iekļāvusi Ungārijas premjerministru Viktoru Orbānu "preses brīvības ienaidnieku" sarakstā.

Šī ir pirmā reize, kad RSF atzinusi valdības vadītāju no kādas Eiropas Savienības (ES) valsts par "preses brīvības ienaidnieku".

"Kopš Viktors Orbāns un viņa partija "Fidesz" nāca pie varas 2010.gadā, viņi soli pa solim ir pakļāvuši Ungārijas mediju telpu savai kontrolei," pirmdien Berlīnē paziņojusi RSF.

"Sabiedriskās raidorganizācijas ir centralizētas valsts mediju holdingā MTVA, kas ietver arī Ungārijas vienīgo ziņu aģentūru MTI," norādīja RSF.

"Reģionālā prese kopš 2017.gada vasaras pilnībā pieder uzņēmējiem, kas ir draudzīgi Orbānam. 2018.gada rudenī gandrīz 500 valdībai lojālās mediju kompānijas tika apvienotas holdinga kompānijā, lai koordinēto ziņu atspoguļojumu," pavēstīja RSF.

"Preses brīvības ienaidnieku" sarakstā iekļauti 37 valstu un valdību vadītāji, kas iemieso nežēlīgu preses brīvības apspiešanu sevišķi radikālā veidā.

Šajā sarakstā pirmo reizi iekļauts arī Brazīlijas prezidents Žairs Bolsonaru un Saūda Arābijas kroņprincis Mohammeds bin Salmans, kuru RSF apsūdzējusi noziegumos pret cilvēci saistībā ar žurnālista Džamala Hašogi slepkavību.

Arī Honkongas valdības vadītāja Kerija Lama ir jaunpienācēja "preses brīvības ienaidnieku" sarakstā.

RSF ar pārtraukumiem publicē šo sarakstu kopš 2001.gada.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu