Valdība vienojas par virkni ierobežojumu atvieglojumu (23)

Visa informācija vienuviet
TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Sejas maskas.
Sejas maskas. Foto: Evija Trifanova/LETA
  • Saslimstības rādītājam nokrītot zem 20, atcels prasību nodrošināt telpu platību
  • Paplašina iespējas pulcēties iekštelpās profesionālās izglītības programmās
  • Kāzās un bērēs ar Covid-19 sertifikātiem varēs piedalīties līdz 250 personām
  • Samazina "covidpass.lv" sniedzamo ziņu apjomu
  • Vakcinētas vai pārslimojušas personas kolektīvos varēs nevilkt sejas maskas

Šodien notikušajā Ministru kabineta sēdē valdība ir panākusi vienošanos par virkni ierobežojumu atvieglojumu, kas saistīti ar pulcēšanos, masku valkāšanu un sociālo distancēšanos.

Kumulatīvajai saslimstībai ar Covid-19 samazinoties zem 20, atcels prasību jebkur iekštelpās nodrošināt konkrētu telpu platību uz vienu apmeklētāju

Valdība otrdien nolēma, ka, 14 dienu kumulatīvajai saslimstībai ar Covid-19 samazinoties zem 20 uz 100 000 cilvēkiem, tiks atcelta prasība jebkur iekštelpās nodrošināt konkrētu telpu platību uz vienu apmeklētāju, kā arī atcels prasību nodrošināt fiksētas personalizētas sēdvietas.

Tā kā šobrīd novērojama stabila tendence Covid-19 saslimstības samazinājumam, ir savlaicīgi jāparedz drošības un piesardzības pasākumu mazināšana, sasniedzot zemu Covid-19 izplatības līmeni, norāda Veselības ministrija.

Tāpēc situācijā, ja 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju ir mazāks par 20, līdz brīdim, kamēr tas nepārsniedz 25, tiek noteikti vairāki atvieglojumi epidemioloģiskās drošības pasākumiem. Pieaugot saslimstībai un saslimstības rādītājam pārsniedzot 25 robežu, automātiski tiek atjaunoti nosacījumi, kas bija spēkā pie saslimstības rādītāja no 99 līdz 20.

Valdības atbalstītie grozījumi noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai" paredz to, ka pamatā saimnieciskie pakalpojumi tiek sniegti un pakalpojumi tiek organizēti zaļā vai dzeltenajā drošības režīmā - bez ierobežojumiem personām, kas var uzrādīt vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu (zaļais drošības režīms) vai arī jauktai sabiedrībai pakalpojumus var sniegt vai pasākumus var organizēt dzeltenajā drošības režīmā, proti paredzot to, ka personas, kas nevar uzrādīt vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu, veic Covid-19 testu.

Ļoti zema Covid-19 izplatības riska apstākļos tiks atcelta prasība jebkur iekštelpās nodrošināt konkrētu telpu platību uz vienu apmeklētāju, nosakot prasību, ka telpās tiek pieļauts tāds cilvēku skaits, ka tiek nodrošināta iespēja cilvēkiem ievērot divu metru distanci un pakalpojuma sniedzējs vai pasākuma organizators var kontrolēt cilvēku plūsmas, lai novērstu cilvēku drūzmēšanos.

Nosacījumi par telpu platību nebūs jāievēro iekštelpās bibliotēku, arhīvu lasītavās, tirdzniecības izstādēs, kultūrvietās, reliģiskās darbības veikšanas vietās, tirdzniecības vietās, individuālo pakalpojumu, citās saimniecisko pakalpojumu sniegšanas vietās un tamlīdzīgos objektos, kā arī sporta treniņos (nodarbībās), sporta audzēkņu treniņos (nodarbībās), amatieru sporta kolektīvu nodarbībās, tai skaitā publiskas lietošanas peldbaseinos

Tāpat paredzēts, ka mutes un deguna aizsegi tiks lietoti telpās tikai tur, kur ir liela cilvēku drūzmēšanās un nav iespējams ievērot divu metru distanci, piemēram sabiedriskajā transportā un citur publiskās vietās ar blīvu cilvēku plūsmu.

Tāpat pie zema saslimstības līmeņa tiks paredzēts, ka iekštelpās var pulcēties ne vairāk kā 50 personas, bet ārtelpās - ne vairāk kā 100 personas, tai skaitā privātos un publiskos pasākumos, bērēs, kristībās, psiholoģiskās palīdzības grupās, gājienos un piketos (neskaitot personas, kas tieši saistītas ar norises nodrošināšanu), pie ģimenes vai dzimtas kapavietām.

Organizējot pasākumus dzeltenā drošības režīma ietvarā, tiks atcelta prasība nodrošināt fiksētas personalizētas sēdvietas, kā arī tiek palielināts cilvēku skaits, kas var pulcēties dzeltenā drošības režīma ietvarā.

Tāpat paredzēts, ka pie zema saslimstības līmeņa, sniedzot un saņemot pakalpojumus, apmeklējot un organizējot pasākumus vai sporta sacensības ar skatītājiem ārtelpās vakcinētām un pārslimojušām personām, varēs neievērot prasības, kas attiecas uz distances ievērošanu vai apmeklētāju izvietojumu sēdvietās vai pie galdiem, kā arī šādos pasākumos iekštelpās varēs atrasties līdz 1000 un ārtelpās - līdz 2000 personām.

Iekštelpās līdz 30 personām drīkstēs klātienē piedalīties profesionālās izglītības programmās un rīkot nodarbības ar jaunatni

Otrdien valdība atbalstīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) grozījumus epidemioloģiskās drošības pasākumiem Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai ar mērķi nodrošināt izglītības procesa nepārtrauktību profesionālajā izglītībā un pieaugušo neformālajā izglītībā.

Vienlaikus Ministru kabinets atbalstīja, ka

personas, kuras ir ieguvušas aizsardzību pret Covid-19 var savstarpēji sastapties līdzīgi, kā tas bija pirmspandēmijas periodā.

Līdz ar to vakcinētas un pārslimojušas personas var piedalīties visās izglītības programmās klātienē, tai skaitā gan praktiskās daļas, gan teorētiskās daļas apguvi.

Grozījumi Ministru kabineta noteikumos paredz, ka augstākās izglītības, profesionālās izglītības, tai skaitā profesionālās ievirzes izglītības, interešu izglītības un pieaugušo izglītības pakalpojumus, amatiermākslas kolektīvu nodarbības un darbu ar jaunatni turpmāk varēs organizēt iekštelpās, ja vienā telpā vienlaikus neatrodas ne vairāk kā 30 personas un vienai personai tiek nodrošināti ne mazāk kā trīs kvadrātmetri no pieejamās platības.

Savukārt svaigā gaisā grupās drīkstēs pulcēties līdz 50 cilvēkiem, nodrošinot, ka šo grupu dalībnieki savstarpēji nesatiekas.

Kas attiecas uz neformālās izglītības programmas īstenošanu svaigā gaisā grupās līdz 20 personām, mācību organizētājam nepieciešams nodrošināt apmācāmo personu reģistrāciju un pēc Slimību profilakses un kontroles centra pieprasījuma nodot to personu datus (vārds, uzvārds, kontaktinformācija, mācību norises datums un vieta, telpa), kas bijušas ciešā kontaktā, epidemioloģiskās izmeklēšanas nolūkiem.

Tāpat mācības organizē tā, lai nebūtu iespējams apmācāmo personu savstarpējs kontakts, kā arī maksājumus par mācībām veic tikai ar bezskaidras naudas norēķinu. Savukārt pirms nodarbības, apmācāmā persona ar parakstu apliecina, ka viņai nav elpceļu saslimšanas pazīmju un viņai nav jāatrodas izolācijā, mājas karantīnā vai pašizolācijā.

Kā norādīja IZM, mācību procesu klātienē iekštelpās īsteno, veicot to norisē iesaistīto un apmācāmo personu iknedēļas testēšanu. Apmācāmo testēšanu neveic, ja apmācāmo skaits grupā ir ne vairāk kā pieci. Minētā norma būtu piemērojama arī, ja 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju nepārsniegtu 120.

Tā kā profesionālajā izglītībā, kā arī mācībās kvalifikācijas uzturēšanai izglītības programmas bieži veidotas, savstarpēji sasaistot gan teoriju, gan praktisko daļu, grozījumi paredz, ka profesionālajā tālākizglītībā, profesionālajā pilnveidē, kā arī mācībās kvalifikācijas uzturēšanai klātienē var īstenot gan praktiskās, gan arī teorētiskās mācības. Tādējādi klātienes apmācības būs pieejamākas arī tiem cilvēkiem, kuriem ir zemas datortehnikas lietošanas prasmes un kuriem ir interneta pārklājuma vai datortehnikas pieejamības problēmas, uzsver IZM.

Vienlaikus tiek saglabāta iespēja arī turpmāk izvēlēties teorētiskās daļas apguvi veikt attālināti.

Grozījumi arī precizē, ka vakcinētas un pārslimojušas personas var piedalīties visās izglītības programmās klātienē iekštelpās un ārtelpās, gan praktiskās daļas, gan teorētiskās daļas apguvē, ievērojot tikai nosacījumus par vēdināšanu. Šādā gadījumā telpās nevar būt personas, kas nav vakcinētas vai pārslimojušas.

Izmaiņas veiktas arī nosacījumos par neformālās izglītības programmu īstenošanu. Pašreiz spēkā esošais regulējums neparedz, ka neformālās izglītības programmas, kas nav konkrēti uzskaitītas noteikumos, var tikt īstenotas klātienē ārtelpās. Pamatā tās ir izglītības programmas, kas saistītas ar personu profesionālo pilnveidi, kuras īsteno ne tikai izglītības iestādes, bet arī citas fiziskās un juridiskās personas, un par kuru apguvi netiek izsniegti valsts atzīti izglītības ieguvi apliecinoši dokumenti.

Tāpat tas attiecas arī uz programmām līdz 160 stundām, kas saistītas ar dažādu prasmju attīstību darbam un vaļaspriekam, piemēram, svešvalodas, digitālās prasmes, rokdarbi un citas. Tāpēc šodien veiktie grozījumi nosaka, ka

ārpus telpām atļauts īstenot neformālās izglītības programmas pieaugušajiem grupās līdz 20 cilvēkiem

(arī tad, ja 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju pārsniedz 120).

Vienlaikus ir jānodrošina vairākas prasības: mācību organizētājs nodrošina apmācāmo personu reģistrāciju un pēc Slimību profilakses un kontroles centra pieprasījuma epidemioloģiskās izmeklēšanas nolūkiem nodod to personu datus, kas bijušas ciešā kontaktā, mācības organizē tā, lai nebūtu iespējams apmācāmo personu savstarpējs kontakts, kā arī maksājumus par mācībām veic tikai ar bezskaidras naudas norēķinu. bet pirms nodarbības apmācāmā persona ar parakstu apliecina, ka viņai nav elpceļu saslimšanas pazīmju un viņai nav jāatrodas izolācijā, mājas karantīnā vai pašizolācijā.

Kāzās un bērēs ar Covid-19 sertifikātiem varēs piedalīties līdz 250 personām

Kāzās, bērēs un kristībās ar Covid-19 sertifikātiem varēs piedalīties līdz 250 personām, paredz otrdien Ministru kabinetā atbalstītie grozījumi noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai".

Patlaban spēkā esošais regulējums paredz, ka privātos pasākumos ārā drīkst pulcēties līdz 20 personām, bet iekštelpās līdz desmit personām.

Ekonomikas ministrijā (EM) norādīja, ka, uzlabojoties epidemioloģiskajai situācijai, turpmāk būs atļauts organizēt kāzas, bēres un kristības atsevišķi noslēgtā telpā vai teritorijā organizētām grupām līdz 250 cilvēkiem, ja apmeklētājiem būs Covid-19 sertifikāts. Prasība par sertifikātu neattieksies uz bērniem līdz 12 gadu vecumam.

Vienlaikus šajos pasākumos būs jānodrošina stingras epidemioloģiskās drošības prasības,

piemēram, pie ieejas jānodrošina kontrole, lai identificētu klātesošo personu Covid-19 sertifikātus.

Pasākuma iekštelpās vienai personai jānodrošina ne mazāk kā četri kvadrātmetri no apmeklētājiem pieejamās pakalpojumu sniegšanas vietas publiski pieejamo telpu platības, savukārt ārā jānodrošina pietiekama pakalpojuma sniegšanas vietas platība, lai pakalpojuma sniedzēji un saņēmēji brīvi varētu ievērot divu metru distanci un tiktu novērsta cilvēku drūzmēšanās.

Noteikumi arī paredz, ka ēdināšanas pakalpojumus kāzās un bērēs drīkstēs sniegt arī pēc plkst.24.

Vienlaikus noteikumi paredz, ka pasākuma organizatoram, saimnieciskā pakalpojuma sniedzējam vai ēkas īpašniekam būs jānodrošina, ka persona, kura nelieto mutes un deguna aizsegu vai lieto to neatbilstošā veidā, netiek ielaista publiskās telpās.

"Kāzas, kristības un bēres skatāmi kā svarīgi dzīves notikumi, tāpēc, izvērtējot epidemioloģisko situāciju, atļauts tās organizēt ar atvieglotiem nosacījumiem salīdzinājumā ar citiem pasākumiem vai pakalpojumiem," atzina EM.

Samazina "covidpass.lv" sniedzamo ziņu apjomu

Valdība šodien atbalstīja grozījumus regulējumā, kas paredz samazināt personu uzraudzības informācijas sistēmā "covidpass.lv" sniedzamo ziņu apjomu, aģentūru LETA informēja Iekšlietu ministrija.

Tas gan būs atkarīgs no tā, vai personai ir jāievēro pašizolācija pēc ieceļošanas. Šādā veidā sistēmā tiek uzkrāts tikai minimālais nepieciešamais informācijas apjoms.

Grozījumi nosaka minimāli sniedzamo ziņu apjomu - vārds, uzvārds, personas kods, dzimšanas datums, ceļošanas dokumenta dati, apliecinājumu par derīga sertifikāta par vakcinēšanos vai pārslimošanu esamību.

Tām personām, uz kurām piemērojami pašizolācijas nosacījumi, papildus būs jānorāda ziņas par šo personas ieceļošanu veidu un laiku Latvijā, valstis, kurās persona atradusies un personas kontaktinformācija, tajā skaitā arī dzīvesvietas vai uzturēšanās vietas adrese Latvijā.

Vakcinētas vai Covid-19 pārslimojušas personas kontrolētos kolektīvos varēs nevilkt sejas maskas

Pret Covid-19 vakcinētas vai šo slimību pārslimojušas personas kontrolētos kolektīvos varēs nevilkt sejas maskas arī tad, ja telpā atrodas cilvēki, kas šiem nosacījumiem neatbilst, paredz otrdien valdībā pieņemtie grozījumi noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai".

Grozījumus iesniegusī Veselības ministrija (VM) pauž, ka prasību ir iespējams atcelt, jo ir pierādīts, ka šīm personām infekcijas izplatības riski ir zemi.

Personas, kurām ir sadarbspējīgs Covid-19 sertifikāts, masku varēs nevalkāt darbavietās, amatieru kolektīvos, izglītības iestādēs un citās līdzīgās vietās, kur ir iespējams kontrolēt vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu esamību.

Vienlaikus maskas arī personām ar sadarbspējīgu Covid-19 sertifikātu būs jāvelk tādās sociāli "nekontrolētās" vidēs kā sabiedriskais transports, veikali u.c.

Līdz šim vakcinētas un Covid-19 pārslimojušas personas maskas kontrolētos kolektīvos varēja nevilkt tikai gadījumos, ja visi telpā esošie cilvēki atbilst iepriekš minētajiem nosacījumiem.

Viena vakcīnas deva Covid-19 pārslimojušajiem būs pielīdzināta pilnam vakcinācijas kursam

Plānots, ka vakcinēšanās sertifikātu Covid-19 pārslimojušie iedzīvotāji varēs iegūt, saņemot vienu vakcīnas devu no divu devu Covid-19 vakcīnas 180 dienu laikā pēc laboratoriski apstiprināta pozitīva Covid-19 testa, paredz otrdien valdībā apstiprinātie grozījumi.

Vakcinācijas sertifikāts Covid-19 pārslimojušiem, kas saņēmuši vienu vakcīnas devu būs pieejams no 21.jūlija, kad tiks veiktas nepieciešamās izmaiņas vakcinācijas sertifikāta izveidošanas un parakstīšanas sistēmā.

Šāds lēmums pieņemts, balstoties uz vakcīnu efektivitātes jaunākajiem pētījumiem un Eiropas Padomes 14.jūnija ieteikumu par to, ka cilvēki ceļošanas kontekstā būtu jāuzskata par pilnībā vakcinētiem arī tad, ja vakcinācijas sertifikātā ir norādīts, ka vakcinācijas kursā ir veikta vienas devas ievadīšana.

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu