Nīderlandē sašauts vadošais noziedzības reportieris; cīnās par dzīvību (2)

TVNET/LETA/AFP/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evert Elzinga / ANP / AFP

Otrdienas vakarā Amsterdamas centrā sašauts Nīderlandes vadošais reportieris par noziedzību Pēters R. de Vrīss, kurš smagā stāvoklī nogādāts slimnīcā.

64 gadus vecais de Vrīss sašauts piecas reizes, tostarp galvā, un viņš "cīnās par savu dzīvību", pavēstīja Amsterdamas mērs Femke Halsema.

Policija identificējusi divus aizdomās turamos.

35 gadus vecs vīrietis, kas dzīvo Maurikā, Nīderlandes dienvidaustrumos, un 21 gadus vecs vīrietis no Roterdamas tika aizturēti uz šosejas 60 kilometrus no Amsterdamas pāris stundas pēc uzbrukuma, paziņoja policija.

Foto: Evert Elzinga / ANP / AFP

Trešais vīrietis, kurš tika aizturēts otrdienas naktī, ir atbrīvots, jo noskaidrots, ka viņam nav nekādas saistības ar uzbrukumu, atklāja policija.

Reidos Maurikā, Roterdamā un Tilē konfiscēti datori un munīcija.

De Vrīss tika sašauts pēc iznākšanas no televīzijas studijas.

Nīderlandes premjerministrs Marks Rite uzbrukumu nodēvēja par "šokējošo un neaptveramu".

"Tas ir uzbrukums drosmīgam žurnālistam un plašāks uzbrukums preses brīvībai, kura ir tik būtiska mūsu demokrātijai un likuma varai," sacīja Rite.

De Vrīss ir vadošais reportieris par noziedzību Nīderlandē un regulāri darbojas kā upuru preses pārstāvis vai liecina tiesās.

Šobrīd viņš ir uzticības persona galvenajam lieciniekam svarīgā tiesas prāvā pret organizēto noziedzību. Saistībā ar prāvu 2019.gadā jau tika sašauts apsūdzības puses liecinieka jurists.

Nīderlandes karalis Vilems Aleksandrs paziņojis, ka uzbrukums de Vrīsam ir uzbrukums žurnālistikai, un karaliskā ģimene stingri nosoda šo uzbrukumu, kas šokējis visu valsti.

Žurnālistika ir "mūsu demokrātijas stūrakmens. Tas ir arī uzbrukums mūsu konstitucionālajai valstij," uzsvēris karalis.

Starptautiskā žurnālistu tiesību organizācija "Reportieri bez robežām" aicinājusi nekavējoties izmeklēt un atklāt šo noziegumu.

"Varasiestādēm jānoskaidro, vai de Vrīss kļuva par organizētās noziedzības upuri sava kritiskā un bezbailīgā žurnālista darba dēļ," norāda organizācijas vadītājs.

Arī augsta ranga Eiropas Savienības (ES) amatpersonas paudušas bažas par notikušo. Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena atzinusi, ka ir šokēta un satraukta.

Eiropadomes priekšsēdētājs Šarls Mišels paziņojis, ka notikušais ir "noziegums pret žurnālistiku un uzbrukums mūsu demokrātijas un likuma varas vērtībām".

Arī Vācijas valdība nosodījusi uzbrukumu de Vrīsam.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu