Fotostāsts Dienvidāfrikas "dimantu" drudzis: peļņas vietā - rūgta vilšanās (6)

Foto: Phill Magakoe/AFP
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Kad sociālajos tīklos izplatījās ziņas, ka Dienvidāfrikā atrasti dimanti, uz nelielo ciematiņu, sapņojot par bagātībām, steigšus devās tūkstošiem dārgakmeņu mednieku. Taču drīz vien izrādījās - tie nemaz nav dimanti, bet daudz mazvērtīgākie kvarci.

Dienvidāfrikas "dimantu" drudzim bija lemts īss mūžs. Tā epicentrs bija Kvalati ciems Kvazulu-Natālas provincē. Jūnija pirmajā pusē klajā laukā tika atrasts pirmais caurspīdīgais akmentiņš. Ziņas ātri izplatījās - vispirms vietējo mutēs, pēc tam sociālajos tīklos. Ciemā sabrauca dārgakmeņu mednieki no visām Dienvidāfrikas malām.

Foto: PHILL MAGAKOE / AFP

"Tas nozīmē, ka mūsu dzīves mainīsies, jo nevienam nav kārtīga darba. Es strādāju gadījuma darbus," tolaik aģentūras "Reuters" žurnālistiem stāstīja 27 gadus vecais divu bērnu tēvs Mendo Sabelo. Dienvidāfrikā ir ļoti augsts bezdarba līmenis - 32,6%; jauniešu vidū stabils darbs ir tikai ceturtdaļai. 

Foto: PHILL MAGAKOE / AFP

Jau toreiz bija aizdomas, ka caurspīdīgie akmentiņi varētu būt nevis dimanti, bet gan kvarci - Zemes garozā visbiežāk sastopamie minerāli. Tas gan neatturēja dimantu meklētājus.

"Es esmu izmisis," laikrakstam "The New York Times" atzina 41 gadu vecais Sbusiso Molefe, kurš pēc divu dienu aktīva darba bija atradis četrus "dimantus". "Mēs vienkārši ceram. Ja tie izrādīsies īsti dimanti, mēs būsim uzvarētāji."

Foto: PHILL MAGAKOE / AFP

Molefe par "dimantiem" bija izlasījis sociālajos tīklos. Tā kā Kvalati atrodas tikai nepilnas stundas braucienā no viņa dzimtā ciema, vīrietis nolēma izmēģināt laimi - ja nu viņam uzsmaida veiksme. Molefe pērnā gada oktobrī zaudēja darbu, jo ugunsgrēkā nodega tekstila rūpnīca, kurā viņš strādāja. Jaunu darbu atrast neizdevās, un viņam nācās iztikt ar 65 eiro bezdarbnieka pabalstu - apmēram ceturtdaļu no kādreizējās algas.

"Man tas liek justies nevērtīgam kā ģimenes galvam," atzīst trīs bērnu tēvs.

Valdības pasūtītās analīzes drīz vien apstiprināja - tie patiesībā ir nevis dimanti, bet gan kvarci. Amatpersonas lūgušas pārtraukt rakšanu, bažījoties gan par postījumiem videi, gan iespējamu Covid-19 uzliesmojumu dārgakmeņu mednieku vidū.

Taču, neskatoties uz to, Kvalati turpināja ierasties jauni cilvēki. Koloniālisma mantojums daudziem liek ar neuzticību raudzīties uz valdības paziņojumiem.

"Valdība mums neko nevar noteikt," saka 61 gadu vecais Lakijs Kazi. "Ar ko gan nodarbojas tie resnie runči, tie vecie blēži? Katru dienu klausāmies par nozagtiem miljoniem. Valdība nevar noteikt, ko mums darīt savu senču zemē."

Kazi decembrī Covid-19 pandēmijas dēļ zaudēja darbu transporta uzņēmumā, kur bija strādājis 26 gadus. Izredzes atrast jaunu darbu - faktiski nekādas. 

Foto: PHILL MAGAKOE / AFP

Pagājušonedēļ rakšanai Kvalati tika pielikts punkts. Taču dimantu kārotāji nemet plinti krūmos - daži devušies meklēt dārgakmeņus tuvējos ciemos. 

Foto: PHILL MAGAKOE / AFP
Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu