Rinkēvičs: Ukraina uzrāda vērā ņemamu reformu progresu (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs
Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs Foto: Paula Čurkste/LETA

Neskatoties uz ārējiem izaicinājumiem, Ukraina turpina uzrādīt vērā ņemamu reformu progresu, trešdien Viļņā notiekošajā Ukrainas Reformu konferencē atzina ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Ārlietu ministrijā (ĀM) aģentūru LETA informēja, ka Rinkēvičs trešdien Viļņā piedalās Ukrainas Reformu konferencē.

Ministrijā pauda, ka Latvija atzinīgi vērtē kopš Eiromaidana īstenotos Ukrainas reformu centienus, kurus valstij izdevies paveikt, neskatoties uz to, ka tā vienlaicīgi saskaras arī ar Krievijas agresiju un Ukrainas teritorijas daļas nelikumīgo okupāciju.

"Lai gan Ukrainai vēl tāls ceļš ejams, mēs nevaram nenovērtēt vairākas veiktās nopietnās reformas," teica Rinkēvičs.

Viņš uzsvēra, ka panāktais decentralizācijas reformu sektorā, finanšu sektora stiprināšana, kā arī nesen pieņemtās iniciatīvas tieslietu sistēmas reformēšanā, liecina par to, ka Ukraina turpina tiekties kļūt par demokrātisku, ekonomiski stabilu un pārticīgu valsti.

Ārlietu ministrs piebilda, ka vienlaicīgi ir svarīgi, lai Ukrainas parlamentā pieņemtie likumi tiktu iemiesoti praktiskos soļos, kurus ikdienā sajustu Ukrainas sabiedrība. Tāpat būtiski ir turpināt reformas tieslietu sektorā, kā arī aktīvāk cīnīties pret korupciju.

Ministrijā norādīja, ka Latvija labi apzinās ārējos izaicinājumus, ar kuriem jāsaskaras Ukrainai, modernizējot savu valsti. Tāpēc Latvija pozitīvi vērtē 2021.gada 14.jūnija NATO samitā Briselē sniegto apstiprinājumu Ukrainai par alianses atvērto durvju politiku.

"Krievijas veiktā Krimas nelikumīgā aneksija nekad netiks atzīta no starptautiskās sabiedrības puses. Ukrainas partneriem ir jāturpina saglabāt konsekventu un nelokāmu atbalstu Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai integritātei," teica Rinkēvičs.

Viņš pauda viedokli, ka šogad pieredzētās Krievijas destabilizējošās un provocējošās darbības ar tās bruņoto spēku iesaisti pie Ukrainas robežas un Krimas pussalā saņēma pienācīgu starptautiskās sabiedrības reakciju un nosodījumu.

Latvija apsveica un pauda atbalstu Ukrainas iniciatīvai uzsākt jauno koordinācijas formātu - Krimas platformu. Pēc Rinkēviča teiktā, šī iniciatīva palīdzēs saglabāt starptautiskās sabiedrības uzmanību Krimas deokupācijas nepieciešamībai un centieniem.

Ukrainas Reformu konference notiek jau ceturto gadu kopš 2017.gada. Konferencēs Ukrainas amatpersonas un Ukrainas partneri pārrunā līdzšinējos sasniegumus reformu procesā, kā arī diskutē par turpmāk īstenojamiem reformu mērķiem.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu