Babariko lieta: Latvija atteikusi izpildīt Baltkrievijas tiesiskās palīdzības lūgumu (11)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ramil Nasibulin

Latvija iepriekš atteikusi izpildīt Baltkrievijas tiesiskās palīdzības lūgumus, kas bija saistīti ar opozicionāru Viktoru Babariko, norādīja Latvijas prokuratūras preses pārstāve Una Rēķe.

Par atteikuma iemesliem plašākus komentārus prokuratūrā patlaban nesniedza. Tāpat netiek komentēts, kādus tieši lūgumus Baltkrievija iesniedza.

Saskaņā ar Kriminālprocesa likumu, ārvalsts lūguma izpildi var atteikt, ja lūgums saistīts ar politisku nodarījumu, izņemot gadījumu, kad lūgums attiecas uz terorismu vai terorisma finansēšanu. Tāpat šādu lēmumu var pieņemt, ja lūguma izpilde var kaitēt Latvijas valsts suverenitātei, drošībai, sabiedriskajai kārtībai vai citām būtiskām interesēm.

Jau ziņots, ka Baltkrievijas Augstākā tiesa otrdien piespriedusi 14 gadu cietumsodu opozicionāram Babariko, kurš atzīts par vainīgu korupcijā, naudas atmazgāšanā un nodokļu nemaksāšanā.

Spriedumu nav iespējams pārsūdzēt, no tiesas ziņojis kāds neatkarīgais žurnālists.

Prokuratūra pagājušajā nedēļā pieprasīja Babariko piespriest 15 gadu cietumsodu.

Tiek uzskatīts, ka Babariko tiesāšana patiesībā ir politiska prāva.

Pagājušajā gadā Babariko plānoja kandidēt prezidenta vēlēšanās un tika uzskatīts par viens no spēcīgākajiem ilggadējās Baltkrievijas līdera Aleksandra Lukašenko konkurentiem, taču jūnijā viņš tika aizturēts.

Babariko apsūdzēts kukuļu pieņemšanā un par noziedzīgiem līdzekļiem iegūtas naudas atmazgāšanā laikā, kad viņš vadīja banku "Belgazprombank", kas ir Krievijas enerģētikas milža "Gazprom" apakšstruktūra.

Līdz ar Babariko tika tiesāti vēl septiņi cilvēki, tostarp vairāki "Belgazprombank" darbinieki. Viņi visi atdzina savu vainu izvirzītajās apsūdzībās, un otrdien tiem tika piespriesti no trīs līdz sešiem gadiem ilgi cietumsodi.

Baltkrievijas amatpersonas arī apgalvojušas, ka likvidējamā "ABLV Bank" bijusi saistīta ar Babariko it kā organizēto naudas atmazgāšanu.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu