Uzsākta parakstu vākšana par obligātu pedagogu vakcināciju (39)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Portāla "Manabalss.lv" logo.
Portāla "Manabalss.lv" logo. Foto: Edijs Pālens/LETA

Iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" uzsākta parakstu vākšana par obligātu pedagogu vakcināciju.

Kā iniciatīvas autore norādīta Marta Anna Liepiņa, kura uzsvērusi, ka vēlas, lai rudenī un turpmākajos laika posmos bērni droši var doties uz skolu, bērnudārzu un arī augstskolām.

"Kamēr skolotāji un pasniedzēji nav vakcinēti, nav pārliecības, ka varēsim droši apmeklēt skolas un augstskolas nākamajā mācību gadā," paudusi Liepiņa.

Tāpēc, viņasprāt, ir jāizdara izņēmums vakcinācijas brīvprātīguma principā un visu izglītības iestāžu pedagogiem un citiem darbiniekiem, kuriem ārsts nav noteicis citādi, ir jābūt obligāti vakcinētiem pret Covid-19.

Liepiņa uzskata, ka sabiedrība iegūs epidemioloģiski drošu vidi izglītības jomā, netraucēti tiks īstenotas visu bērnu un studējošo tiesības uz izglītību, kā arī vecāku tiesības uz darbu, tā nodrošinot ģimenes un visas sabiedrības labklājību.

Iniciatīvai iegūstot 10 000 parakstu, to iesniegs izvērtēšanai Saeimā.

Tikmēr izglītības un zinātnes ministrei Anitai Muižniecei (JKP) nav šaubu par pedagogu apzinīgumu vakcinēties pret vīrusu pirms atsākas mācības bērniem un jauniešiem, lai līdz rudenim sasniegtu nepieciešamo kolektīvo imunitāti 80% apmērā izglītības darbinieku vidū pret Covid-19.

Ar padomnieces Ilzes Krūkles starpniecību aģentūrai LETA ministre skaidroja, ka, par spīti mediju saceltajai ažiotāžai, lēmums par obligāto vakcināciju noteiktām profesiju grupām, tostarp izglītības darbiniekiem, vēl nav pieņemts, un otrdien valdībā Tieslietu ministrijai sadarbībā ar Veselības ministriju, Labklājības ministriju, Ekonomikas ministriju un Finanšu ministriju tika dots uzdevums izvērtēt iespējas šāda lēmuma pieņemšanai un tā iespējamo atbilstību Darba likumam un Satversmei.

"Tajā brīdī, kad nonāksim līdz lemšanai par obligāto vakcinēšanu konkrētām profesijām, tai skaitā, pedagogiem, tad es, no savas puses, informēšu valdību par aktuālo situāciju, saistībā ar pedagogu vakcināciju un par uzlabojumiem, kas jau panākti," uzsvēra Muižniece.

Vienlaikus, ja tiek pieņemts lēmums par obligāto vakcinēšanos noteiktām profesiju grupām, un arī sociālie partneri uz to norāda, lēmumam ir jānāk ļoti savlaicīgi, atzina Muižniece.

Kā pati atzina, viņa vēl nav redzējusi iespējamo piedāvājumu regulējumam, bet, viņasprāt, ja valdība izšķiras par šādu soli, svarīgi ir sākotnējā periodā vērtēt iespējas strādāt gan vakcinētiem cilvēkiem, gan tiem, kuri kaut katru dienu var uzrādīt negatīvu testu.

Savukārt, lai pasteidzinātu un atvieglotu pedagogu vakcinācijas procesu, Muižniece ir sākusi sarunas ar Veselības ministriju, ka tieši pedagogiem tiktu rezervētas "Johnson&Johnson" meitasuzņēmuma vakcīnas - un būtu nepieciešama tikai viena pote ātrākai vakcinācijas procesa pabeigšanai.

TVNET jau ziņoja, ka otrdien Ministru kabinets vienojās, ka darba devējam būs tiesības atbrīvot no amata darbinieku, kurš līdz 15.septembrim nebūs ieguvis Covid-19 sertifikātu. Tāpat ministri vienojās, ka vakcinēšanās būs obligāta ārstniecības, sociālās aprūpes, izglītības un citās iestādēs.

Tāpat valdība atbalstīja, ka Tieslietu ministrija sadarbībā ar Veselības ministriju, Labklājības ministriju, Ekonomikas ministriju un Finanšu ministriju līdz 14.jūlijam sagatavos grozījumus Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā, paredzot virkni nosacījumu. Likumprojekta izstrādē iesaistītajām ministrijām uzdots izvērtēt minēto prasību atbilstību Satversmei.

Komentāri (39)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu